Renovatie Airborne begraafplaats, Poolse graven beter te bereiken

Oosterbeek – De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) heeft renovatiewerkzaamheden uitgevoerd op de Airborne begraafplaats. Hiermee zijn de Poolse graven beter toegankelijk geworden en zijn met de nieuwe aanleg behoorlijk opgeknapt.

Omdat de ingang van de begraafplaats zich in de schaduw bevindt, floreerden bloemen niet echt goed en, mede door de hoge bezoekersaantallen, waren de graszoden aldaar ook altijd een zorg.

Stapstenen

De haag aan weerzijden van de ingang is voorzien van een opening. Voor de Poolse graven liggen nu brede stapstenen met een reepje gras ertussen. Er zijn kleurrijke bloemborders en struiken geplaatst die het beter doen in een schaduwrijke omgeving bij de twee gebouwen en om de pergola’s zijn nieuwe klimplanten gekomen.

De CWGC heeft hier na diepgaand onderzoek toe besloten. Men heeft de looproutes van bezoekers bestudeerd en overleg gepleegd met de tuinmannen. Het was belangrijk dat één en ander in de historische tuinbouwplannen zou passen.

Weggestopt?

De Poolse graven die aan weerzijden van de ingang liggen gaven de indruk dat zij ‘weggestopt’ zouden zijn maar niets is minder waar. De meeste van deze Polen zijn gesneuveld aan de overkant van de Rijn en in 1946 (een jaar na de aanleg van het ereveld) van Driel naar Oosterbeek gebracht. Maar ook Poolse strijders die op andere plaatsen gevonden zijn, zijn hier ten ruste gelegd.

Nu de Poolse graven door de nieuwe opening beter toegankelijk zijn en door de stapstenen hun rustplekken er mooier uitzien, is het wachten tot de lente en de zomer om hun gerenoveerde rustplaatsen in volle glorie te zien.

(Dit artikel in het Engels hier)

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen