Tekentijd weer aangebroken: opletten in het groen

Foto: Pixabay / Erik Karits

De GGD en veel andere organisaties besteden in deze Week van de Teek extra aandacht aan voorlichting over deze diertjes. Wat zijn de risico’s, hoe kunnen mensen zich er tegen beschermen en hoe te handelen als een teek heeft toegeslagen.

Meestal is zo’n beet onschuldig, maar hij kan de ziekte van Lyme tot gevolg hebben als de teek lang vastgebeten in de huid zit. Snel verwijderen kan veel leed voorkomen.

Jas uit, teken in aantocht

Zodra de temperatuur stijgt gaan de jassen uit en komen blote benen en armen te voorschijn. Maar ook teken worden actiever als het warmer wordt. Ze komen in het hele land voor: in bossen, parken, op de hei, in de duinen en ook in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Wees dus alert wanneer u in het groen bent (geweest) en controleer dan altijd op tekenbeten. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, de randen van het ondergoed, achter de oren en in de nek rond de haargrens. Vooraf insmeren met een middel dat Deet bevat kan beschermen tegen beten.

Wie teken gesignaleerd heeft of erdoor gebeten is kan dit melden op de Tekenradar, waar ook te zien is waar teken voorkomen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen