NOS werkt aan een reportage over Dreyeroord

Pauline Broekema, Wiljo Pas en Robert Voskuil
Pauline Broekema, Wiljo Pas en Robert Voskuil
Foto: Berry de Reus

Afgelopen vrijdag was verslaggeefster Pauline Broekema van de NOS TV samen met Trudy van Rijswijk van de NOS Radio met een cameraploeg in Oosterbeek. Zij werken aan een reportage over de plannen die er zijn rond Dreyeroord.

Zij hebben Wiljo Pas van de Werkgroep Behoud Dreyeroord en Robert Voskuil geïnterviewd en gingen ter plekke om het karakteristieke pand te filmen. Daar is ook met wethouder Verstand en andere betrokken gesproken over de stand van zaken.

Landelijke belangstelling

De belangstelling én afschuw over de afbraak van voormalig hotel Dreyeroord wordt steeds groter. De interviews zijn in het Engels opgenomen in verband met mogelijke internationale nieuwsuitwisseling. De nog levende veteranen en hun kinderen, met name uit Schotland, zijn erg onthutst dat een pand wat een zeer grote rol tijdens de Slag om Arnhem speelde, maar zo afgebroken zou kunnen worden.

De werkgroep hoopt hiermee op landelijke belangstelling. Wanneer de NOS de tv en radioreportage gaat uitzenden is nog niet duidelijk. Op internationale belangstelling van media wordt ook gehoopt. Belangstelling vanuit het buitenland is er genoeg en het zal de druk op Amvest om Dreyeroord te behouden alleen maar laten toenemen.

Informatieavond

Amvest, die beweerd rekening te houden met de geschiedenis, liet op de informatieavond zien dat dit in zijn geheel niet bleek uit de nieuwe plannen. Zo werden foto’s van de achterkant van Dreyeroord gepresenteerd naast de tekeningen van het nieuw te bouwen pand. De karakteristieke voorgevel werd daarin simpelweg genegeerd.

Lichtelijk geschrokken van alle aandacht hadden Amvest en Het Gasthuis de bedoelde informatieavond omgezet naar een inloopavond.

Beetje vreemd

“Dat vonden wij een beetje vreemd,” zegt de Werkgroep Behoud Dreyeroord “we zijn een werkgroep en geen actiegroep. Wij zijn mensen die vinden dat Dreyeroord behouden moet blijven en dat bereik je niet door rare acties te organiseren of vervelend te gaan lopen doen. Er zijn inmiddels zoveel partijen van wie wij steunbetuigingen kregen. Partijen die op het gebied van behoud van cultuur én geschiedenis, met name die van de 2e Wereldoorlog, echt wel iets te zeggen hebben.

Robert Voskuil bijvoorbeeld, werd niet voor niets benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft een enorme kennis van onder andere de Slag om Arnhem en is erg belangrijk voor het behoud van de geschiedschrijving rondom de gemeente Renkum én de Tweede Wereldoorlog.”

Lees ook:

Dossier: Dreyeroord
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen