‘De hardnekkige hoofdluis is niet uit te roeien’

Foto: Onderwijsgek, wikimedia

De hardnekkige hoofdluis wil maar niet verdwijnen. Ondanks de steeds betere bestrijdingsmiddelen lijkt het aantal gevallen niet af te nemen.

“Wij zien geen duidelijke teruggang van het aantal besmettingen”, zegt Ingrid Ligthart van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH).

Vervelende beestjes

Volgende week beginnen de basisscholen weer. Veel kinderen op een kluitje betekent een grotere kans op luis. Volgens Ligthart krijgen jaarlijks zo’n 10 procent van de kinderen op basisscholen last van de vervelende beestjes. Dat komt neer op een kwart miljoen kinderen.

“De verkoopcijfers van hoofdluisproducten bij apothekers en drogisterijen blijven dan ook hoog”, aldus de de LSH-voorzitter. Dat het aantal luisbesmettingen niet afneemt komt volgens haar doordat luizen resistent worden tegen bestrijdingsmiddelen.

Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kunnen hoofdluizen daar welig tieren. De meeste mensen bestrijden de beestjes door het haar uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begon eerder dit jaar een onderzoek naar de omvang van hoofdluisproblemen op scholen. Scholen kunnen bij het onderzoeksinstituut melden hoeveel kinderen er zijn gecontroleerd en bij hoeveel kinderen hoofdluis is gevonden. De uitkomst van het onderzoek wordt binnenkort verwacht.

Uit eerder onderzoek bleek dat 17 procent van de kinderen tussen acht tot twaalf jaar hoofdluis heeft. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, waarschijnlijk doordat ze langer haar hebben.

Bron: Nieuws.nl

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen