De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Woensdag 15 maart vertoont Filmhuis Oosterbeek de documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, de film wordt voorafgegaan door een gesprek met de maker van de film Cherry Duyns.

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya.

Obsessief

Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus.

Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij.

Bezieling

Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

De Oosterbeekse schrijfster Miriam Guernsberg zal Cherry Duyns, voorafgaand aan de vertoning, interviewen over deze documentaire. Aanvang van deze voorstelling in Filmhuis Oosterbeek is 20.00 uur. Reserveren is aan te raden via www.filmhuisoosterbeek.nl.