DokART: documentaire 0,03 seconde in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Documentairemaakster Suzanne Raes volgt vijf topzwemmers op weg naar de Olympische Spelen van 2016. 0,03 seconde geeft een indringende kijk in de harde wereld van topsport.

Ranomi Kromowidjojo, Sebastiaan Verschuren, Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman.

Rio

De zwemmers bereiden zich voor op de voor hen allesbeslissende race van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Elk op hun eigen manier en onder begeleiding van uiteenlopende coaches: een strenge strijder, een rekenmeester en een betrokken en gedreven vriend.

Talent, afzien en gedrevenheid kunnen het verschil maken, maar een garantie op succes is er niet. De internationale concurrentie is enorm, en de verschillen zijn minimaal. Een honderdste seconde voorsprong op je tegenstanders kan eeuwige roem betekenen, maar een honderdste seconde achterlopen op je tegenstanders dus een roemloze afgang.

0,03 Seconde

Raes wilde het geploeter zien, het afzien, de herhaling van dat eindeloze baantjes zwemmen. “In zwembaden is het soms een ongelooflijke herrie, maar ik wilde de concentratie van de zwemmer die op het startblok staat voelbaar maken. Daarom liet ik soms het geluid weg. De zwemmer hoort niets meer, de kijker evenmin”, licht Raes toe.

De afloop van de spelen is bekend: het keiharde trainen werd niet beloond, het werd een roemloze ondergang. Behalve voor Sharon en Ferry, die hun harde werken beloond zagen met een gouden plak bij het openwaterzwemmen. Een overweldigende finale, waarin winnen, verliezen, vreugde en verdriet dicht bij elkaar lagen.

Deze documentaire wordt ingeleid door een deskundige die bekend is met de topsportwereld. De vertoning wordt mede georganiseerd door Scarabee en is te zien in Filmhuis Oosterbeek op woensdag 17 mei om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen