St. Josephkerk in Heelsum is gemeentelijk monument geworden

Foto: Renkum Nieuws

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum heeft de Sint Josephkerk in Heelsum aangewezen als gemeentelijk monument.

Door de Stichting Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut is de Sint Josephkerk voorgedragen om als gemeentelijk monument aangewezen te worden.

Zeldzaamheidswaarde

Uit het onderzoek van de Commissie ruimtelijke kwaliteit blijkt dat het complex een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt en voor de gemeente Renkum een hoge zeldzaamheidswaarde heeft. De kerk scoorde daarmee hoger dan het minimaal benodigde puntenaantal om aangewezen te worden tot gemeentelijk monument.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit geeft in haar oordeel aan dat de Sint Josephkerk van bijzonder belang is als goed en gaaf voorbeeld van moderne naoorlogse kerkarchitectuur.

Kerkbouwkunst

Juist door zijn bijzondere verschijningsvorm en bouwstijl heeft de kerk een hoge zeldzaamheidswaarde. Er zijn duidelijke referenties naar de historische kerkbouwkunst, maar ook diverse aspecten die de beginselen van de Bossche School laten zien.

De kerk is ontworpen door Fons Vermeulen, die als één van de vernieuwers van de Bossche Schoolarchitectuur wordt gezien.

Cookieinstellingen