Glider Pilots aanwezig bij Renkum Airborne en de Race to the Bridge

Frank Ashleigh vertelt over zijn landing in 1944
Frank Ashleigh vertelt over zijn landing in 1944
Foto: Renkum Nieuws

De Glider Pilots die 15 september wederom het Renkumse luchtruim doorkruizen zoals ze deden in 1944 zullen aanwezig zijn bij de Renkum Airborne en de volgende dag deelnemen aan de Race to the Bridge.

De veteranen Frank Ashleigh, Denzil Cooper en Roy Roberts zullen, nadat zij geland zijn verwelkomd worden door burgemeester Agnes Schaap.

Renkum Airborne

In samenwerking met Renkum Nieuws hebben de The Pathfinder Parachute Group, The Glider Pilot Regiment Society en de Gelderse Zweefvliegclub een mooi programma voor de heren samengesteld waarvan gehoopt wordt dat zij hier, naast het herinneren en herdenken van hun gevallen kameraden, enorm van genieten.

De hulp en gastvrijheid van Renkum Leeft en de ontvangst door de burgemeester zal hier zeker aan bijdragen.

Zoals wij eerder schreven, zullen de veteranen wederom in een zweefvliegtuig over de Renkumse Heide vliegen en even verderop landen.

Na de landing zullen zij naar het terrein van de Renkum Airborne gebracht worden alwaar burgemeester Schaap op hen wacht. In de 1940 canteen zullen zij lunchen en even kunnen bijkomen van de emoties die de vlucht en landing zeker te weeg brengen.

Opgetogen

Wij spraken Frank Ashleigh afgelopen weekend nadat hij aanwezig was bij de 71e Airborne Wandeltocht en hij was erg opgetogen over het vooruitzicht dat hij over een paar dagen weer in een zweefvliegtuig mag plaatsnemen.

De Renkum Airborne zal officieel openen tegen 13:00 uur. Ook John Crosson van de KOSB (Kings Own Scottish Borderers) zal hierbij aanwezig zijn. In de loop van de middag zullen zij vertrekken maar niet nadat zij genoten hebben van de diverse activiteiten die Renkum Airborne ze biedt.

’s Avonds staat de herdenking bij de brug in Arnhem op de agenda.

Race to the Bridge

Zaterdagochtend gaan zij eerst naar de Glidor Pilot Society Service op de erebegraafplaats in Oosterbeek. Dit geeft de veteranen de kans de graven van de glider piloten die nooit terugkwamen te bezoeken en hen, in alle rust, te herdenken. Daarna zijn zij welkom in het Airborne Museum.

Na een lunch worden de heren naar de brug in Arnhem gereden waarna ze zullen instappen in WOII voertuigen die de Race to the Bridge rijden. Ze rijden het laatste stuk met ze mee naar het Airborne Museum. We hopen dat er wederom heel veel mensen langs de Utrechtseweg staan om hun te begroeten.

Zondag staat natuurlijk de grote herdenking op de Airborne begraafplaats op de agenda. Daarna een bezoek aan het Glider Collection Museum in Wolfheze gevolgd door een herdenkingsservice bij de bank, het Airborne Monument midden in Wolfheze.

De herdenking in Wolfheze is sinds jaren heel  speciaal voor de glider piloten. Vorig jaar was het niet mogelijk voor hen om te komen. Maar dit jaar zullen ze, dankzij alle sponsoren en hulp, weer aanwezig zijn bij deze belangrijke herdenking. Ze zullen de inwoners die zij zo waarderen, weer ontmoeten.

Glider pilots

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen