Filmhuis Oosterbeek vertoont oorlogsdrama Dunkirk

Foto: Filmposter

Dunkirk vertelt het waargebeurde verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Operatie Dynamo heeft plaats aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog.

Dunkirk start als honderdduizenden geallieerde soldaten uit Groot-Brittannië, België, Canada en Frankrijk omsingeld zijn door vijandelijke troepen.

Dynamo

Gevangen op het strand met hun rug naar de zee staan ze voor een onmogelijke situatie als de vijand dichterbij komt. Wanneer blijkt dat ze niet meer terug naar huis kunnen, besluit het thuisfront naar hen toe te komen.

Door privé-bootjes worden ze opgepikt voor de Belgische kust. Operatie Dynamo wordt de codenaam voor de massale evacuatie van 338.000 geallieerde troepen. Een dagenlange reddingsoperatie, die gebeurde onder de neus van de nazi’s.

Drie verhaallijnen

De film kent drie verhaallijnen: het strand, de zee en de lucht. Tijdens operatie Dynamo werd er een week lang gevochten op het strand, een dag op zee en slechts een uur in de lucht. Daardoor verloopt het verhaal in de film niet-lineair.

De film van regisseur Christopher Nolan (bekend van o.a. The Following, Inception, Memento en de Batman trilogie) werd deels opgenomen op het IJsselmeer bij Urk. Het camerawerk is van de Nederlander Hoyte van Hoytema.

Dunkirk is te zien in Filmhuis Oosterbeek op vrijdag 15 september om 21.00 uur en op zondag 17 september om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen