Intieme herdenking Oosterbeek voor het Glider Pilot Regiment

Een dag voor de grote herdenking op de Airborne begraafplaats, vond in kleine kring een herdenking plaats voor The Glider Pilot Regiment in aanwezigheid van vier veteranen.

De vier waren lid van het Glider Pilot Regiment welke tijdens operatie Market Garden veel materieel en manschappen richting deze regio brachten. Nadat ze die taak volbracht hadden, werden ze ingedeeld bij andere regimenten en vochten mee.

Lofty

Vele kameraden haalden het niet tot thuis en sneuvelden. Mannen die de vier persoonlijk kenden en die hun beste vrienden waren. Het eerste wat Frank Ashleigh daarom deed toen hij de begraafplaats opkwam was naar de rustplaats van Lofty gaan.

Frank was co-piloot van Bernard ‘Lofty’ Cummins en ze deden alles samen. “Echt alles. We waren altijd samen. Hij was mijn beste vriend.” Op dezelfde dag dat Frank door de Duitsers gevangen werd genomen, is Lofty gesneuveld.

Hij krijgt het even te kwaad: “Weet je, ik weet nog precies hoe laat ik gevangen genomen ben door de Duitsers die dag, maar ik weet niet hoe laat Lofty is gestorven.” Dat doet hem zichtbaar verdriet.

Een detail die na al die jaren nog even belangrijk is. Vol emoties maar trots op zijn grote vriend, poseert hij naast Lofty’s grafsteen.

Roll of Honour

Glider piloten Roy Roberts, Frank Ashleigh, Peter Clarke en Denzil Cooper nemen plaats op de overdekte bank aan de rand van de begraafplaats. Dave Pasley, secretaris van The Glider Pilot Society, begint zijn welkom met een stukje geschiedenis.

Er worden gebeden opgezegd en samen gebeden. Dan wordt de Roll of Honour voorgelezen. Die bestaat uit 229 namen van Glider piloten die hun leven verloren tijdens Operatie Market Garden. Ze liggen niet allemaal hier begraven, sommigen van hen rusten in Engeland of Duitsland.

Een lange lijst, Ann Pasley en Nikki de Heer lezen één voor één de namen op. Ann haar vader en Nikki’s oom landden beide hier tijdens de operatie, beide werden als krijgsgevangene genomen en overleefden de oorlog.

Stilte

Tijdens het opnoemen van de namen vliegt een Transal over, onderweg naar de Ginkelse Heide. Maar op één of andere manier stoort het niet en is het mooi dat tijdens het oplezen van alle omgekomen piloten, juist deze Tweede Wereldoorlog vliegtuigen overkomen.

Als de laatste naam gelezen is, volgt er een minuut stilte.

Daarna vraagt Dave aan de aanwezigen om de meegenomen sheets van de gevallen piloten met hun foto en meer informatie over deze dappere mannen aan te pakken. Deze bij hun graven te zetten en even stil te staan bij hun leven.

Iedereen wandelt daarop, na wat aanwijzingen rustig naar het juiste graf om een glider piloot te eren.

regiment

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen