Echtpaar Weijman uit Oosterbeek op Valentijnsdag 60 jaar getrouwd

Foto: Renkum Nieuws

Het is vandaag zestig jaar geleden dat de heer J.W. Weijman (1924) en mevrouw M.A. Weijman-Marcus (1932) in het huwelijk traden. Zij leerden elkaar kennen in 1952 in het Achterhoekse Ulft.

Meneer Weijman was in Ulft om machines aan te schaffen voor de slagerij waar hij op dat moment werkte. In 1956 trouwden ze in Ulft. Daarna vertrok het kersverse paar naar Oosterbeek aan de Joubertweg.

Een meter sneeuw

Het sneeuwde die dag in 1956, maar veel harder dan vandaag. Er viel maar liefst een meter sneeuw. Na het huwelijksfeest vertrokken meneer en mevrouw Weijman met de auto naar Oosterbeek. Het vroor, het was -30 en de sneeuw lag zo hoog, dat toen zij aankwamen op de Joubertweg, ze niet eens naar binnen konden. De deur werd gebarricadeerd door de sneeuw. Meneer Weijman kon dus eerst de schep ter hand nemen voor hij zijn bruid over de drempel kon dragen.

Mevrouw Weijman is erg verheugd met de sneeuw. In al die jaren is er op Valentijnsdag, hun trouwdag, geen sneeuwvlok meer gevallen en dan net vandaag wel, dat is mooi. Ook meneer Weijman zit met een glimlach naar de sneeuwvlokken te kijken, vast met zijn gedachten bij dat pak sneeuw zestig jaar geleden.

4 generaties Weijman

Aan de Joubertweg kregen zij vier kinderen: twee zoons, Jan en Hans, en twee dochters, Margreet en Renate en brachten hen daar groot. Inmiddels hebben zij tien kleinkinderen en één achterkleinkind.

Een korte periode woonde de familie in Arnhem. Ze bouwden daar een slagerij op maar keerden weer terug naar Oosterbeek. Naar de Parallelweg deze keer. Nog steeds wonen ze in Oosterbeek, maar sinds 1980 op de van Wassenaersheuvel.

Meneer Weijman woont nu bij verpleegtehuis Huis & Haard. Het is tegenwoordig erg moeilijk bij elkaar te blijven als echtpaar als een van de twee verzorging nodig heeft. Gelukkig is het niet ver en kan mevrouw Weijman vaak bij haar man op bezoek komen.

‘Arme’ slager

echtpaarHet echtpaar is heel wat jaren werkzaam geweest in het slagersvak. Heel wat slagers hebben zij het vakmanschap bijgebracht hier in de regio. In het totaal heeft meneer Weijman 67 jaar zijn werk, maar ook zijn hobby uitgeoefend. Hij stopte pas met werken toen hij al 82 was..

Geen van zijn kinderen is het slagersvak ingegaan. Nee hoor, dat is heel erg hard werken en weinig verdienen, dat hadden ze met zijn allen wel gezien. Een van de dochters vertrouwd ons toe dat haar ouders volgens haar nooit rijk hadden kunnen worden van de slagerij.

Niet omdat die niet goed liep, maar omdat meneer Weijman mensen die zich geen vlees konden veroorloven, vaak een stukje vlees ging brengen. Dat hoefden ze dan ook niet te betalen. Geen wonder dat iedereen slager Weijman graag mocht.

Felicitaties

echtpaarNamens het gemeentebestuur kwam burgemeester Jean Paul Gebben vandaag het jubilerende echtpaar feliciteren bij Huis & Haard aan de Utrechtseweg in Arnhem. Hij bleef gezellig even zitten. Er was ook een mooie brief van de Provincie Gelderland en van het Koninklijk Huis.

Al met al vonden meneer en mevrouw Weijman het vandaag een bijzondere dag. Verheugd met de aandacht en alle felicitaties en dan die sneeuw…dat was misschien nog wel het allermooiste.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen