Sportclubs kunnen wel €7.000 per jaar besparen op energie

Foto: StockSnap-pixabay

Eind 2017 is een pilot gestart met 30 sportclubs om te verduurzamen. Op de vakbeurs Dag van de Sportaccommodaties, heeft De Groene Club de eerste resultaten van de pilot bekendgemaakt.

De besparingspotentie blijkt enorm: de gemiddelde club kan maar liefst €7.000 per jaar besparen op de energierekening.

Enorme besparing gas en elektriciteit

De Groene Club is een initiatief van de KNVB (voetbalbond), KNHB (hockeybond) en KNLTB (tennisbond) en de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland.

Samen helpen zij clubs bij de verduurzaming van hun sportaccommodatie. In deze pilot doen 20 voetbal-, 5 hockey- en 5 tennisclubs mee uit deze 3 provincies. Uit de energiescans die zijn gedaan bij deze 30 sportclubs blijkt dat de besparingspotentie enorm is.

Per club kan gemiddeld 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas bespaard worden door middel van besparende maatregelen. Dit betekent dat alle 5.000 voetbal-, tennis en hockeyclubs die er in Nederland zijn, per jaar maar liefst 13 miljoen m3 gas en 210 GWh aan elektriciteit kunnen besparen.

Dit staat gelijk aan een gasverbruik van 8.600 huishoudens en een elektriciteitsverbruik van 60.000 huishoudens.

De belangrijkste resultaten van de energieadviezen zijn terug te vinden in de infographic (PDF 5.9 kB) die is gepresenteerd tijdens de vakbeurs.

Besparende maatregelen

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door de binnenverlichting te vervangen voor LED en bewegingssensoren en tijdschakelaars toe te passen.

Veel voorkomende grote maatregelen zijn LED veld- en baanverlichting, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater.

Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies nemen verdienen hun investering van €72.500 gemiddeld in 10 jaar terug.

Deelname als club

Ben je lid van een sportclub en benieuwd of jouw club ook iets kan doen om te verduurzamen en geld te besparen? Kijk dan op degroeneclub.nl of stuur een mail naar [email protected]. Naar verwachting kunnen nieuwe clubs vanaf september 2018 deelnemen aan De Groene Club.

Bron: Provincie Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen