Tweede Wereldoorlog veteranen teleurgesteld een dag eerder naar huis

Ray Whitwell, Tom Schäffer, Larry Martin, Geoff Roberts, Harry Rawlings
Foto: Restaurant Schoonoord

Vijf Tweede Wereldoorlog veteranen die voor de heropening van het Airborne Museum in Oosterbeek naar Nederland zijn gekomen, gaan een dag eerder naar huis.

Donderdagmiddag zaten Ray Whitwell, Tom Schäffer, Larry Martin, Geoff Roberts en Harry Rawlings nog vol verwachting en nieuwsgierigheid te lunchen in restaurant Schoonoord aan de Utrechtseweg.

Airborne Museum

Er werd gegrapd over het coronavirus, ellebogen en voeten uitgewisseld en vol hoop dat er niets afgezegd werd. Geoff Roberts: “Ik ben heel nieuwsgierig! Ik hoorde dat alles is veranderd.” Er was toen al bekend dat zij niet bij de officiële opening ’s avonds in het Airborne Museum zouden zijn en alleen ’s morgens bij de pers bezichtiging zouden zijn.

Net als zij, waren ook wij erg nieuwsgierig. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Erg verdrietig voor de medewerkers en bestuur van het Airborne Museum die hier jaren van voorbereidingen in hebben zitten. Vorig jaar restaureerde men de buitenkant van het museum, ze bleven toen gewoon open. Na de 75e Airborne herdenkingen sloten zij, voor een algehele herinrichting. Vijf maanden was het museum gesloten, alles werd er uit gehaald, ingepakt, aangepast, gewijzigd of vernieuwd. De afgelopen weken is hard gewerkt het museum weer in te richten.

Vandaag, vrijdag 13 maart zou het zover zijn. Maar het kabinet besloot maatregelen te nemen om het coronavirus in te dammen waarop het Airborne museum niet anders kon, dan de opening uit te stellen en het museum in ieder geval tot 31 maart dicht te houden. In De Gelderlander vertel directrice Sarah Heisse hoe dit uitstel er bij het museum heeft ingehakt

Terug naar Engeland

Vanavond gaan de veteranen met de London Taxi Charity For Military Veterans weer terug naar huis. Alle plannen die zij hadden- zij zouden nog bij burgemeester Marcouch van Arnhem langsgaan en de Eusebiuskerk op de markt bezoeken- kan nu allemaal geen doorgang vinden. Ze vinden het jammer maar het is ook niet anders.

Gelaten en moe gingen de stoere mannen gisteren vroeg slapen, vrijdag nog tijd om wat kleine dingen te doen en dan weer op weg naar huis.

Until we meet again.

Zie ook: Heropening van het Airborne Museum in Oosterbeek uitgesteld

This article in English here

Cookieinstellingen