Autoruiten krabben om een forse boete te voorkomen

Foto: Petra Scheutjens

IJs op de autoruiten is een forse belemmering van het zicht op de weg. De boete die hierbij hoort is dan ook niet mals. Daarom een paar tips om snel weer helemaal helder door je ruiten te kunnen kijken.

Een dichtgevroren ruit komt nooit gelegen. Hoe hou je het oponthoud zo kort mogelijk? Hier volgen een aantal tips om bevroren ruiten te voorkomen. Niet krabben is geen optie: rijden met slecht zich is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook een forse boete opleveren.

Zo maak je je ramen ijsvrij:

  • Krab het ijs van je autoruiten met een ruitenkrabber of gebruik een ontdooispray.
  • Zet de ruitenkrabber schuin tegen de ruit: zo krijg je het ijs het makkelijkste weg.
  • Krab kort je achterruit, ook al heeft je auto achterruitverwarming. Zo heb je direct bij vertrek al zicht op het verkeer achter je.
  • Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.
  • Voorkomen is beter dan genezen.
  • Schakel voor het verlaten van de auto je ruitenwissers uit; zo voorkom je schade doordat ze de volgende ochtend aan gaan terwijl de ruitenwisserrubbers zitten vastgevroren.
  • Dek je voor- en achterruit af met een anti-ijsdeken, stuk karton of een mat; de volgende ochtend hoef je niet te krabben.
  • Schakel de motor pas in nadat je je ruiten ijsvrij hebt gemaakt; de ventilatie blaast pas warme lucht bij een warme motor. Bovendien verbruikt een koude motor extra benzine
  • Gooi geen heet water over je voorruit; het raam kan door het plotselinge temperatuurverschil barsten en zelfs breken.

Natuurlijk kan je ook voorkomen dat je autoruiten bevriezen door een ijsdeken of autoscherm over je auto te leggen. Heb je een groot formaat dan heb je ook meteen de andere ruiten erbij. Ruitenwisservloeistof moet bestand zijn tegen lage temperaturen. Zorg ervoor dat je ruitenwissers de bevroren ruit niet raken door ze op de ijsdeken of een stuk folie te leggen. Soms is omhoog klappen van de ruitenwissers ook een optie. Zet de auto ook niet op de handrem als er kans is op (nacht)vorst. Hiermee voorkom je veel schade en ergernissen.

Niet goed ijsvrij maken van je ruiten: € 250 boete

Een automobilist is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben. De politie adviseert daarom de voor- en achterruit en de zijramen voor het rijden goed schoon te maken. Afhankelijk van hoe slecht het zicht is, kan een boete oplopen tot € 250. En vergeet de buitenspiegels niet, anders komt er mogelijk nog € 150 bij.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen