Gemeente Renkum mag ‘wietadressen’ niet publiceren

Foto: stankx, pixabay

De Autoriteit Persoonsgegevens(AP) heeft de gemeente Renkum op de vingers getikt. Het bekend maken van de adressen waar wietplantages zijn aangetroffen is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens(Wbp).

Volgens de AP is de maatregel niet noodzakelijk om de wettelijke plicht om de openbare orde te handhaven, goed uit te kunnen voeren.

Belastend

Het publiceren van de gegevens kunnen zeer belastend zijn voor mensen die niets met de plantage te maken hadden zoals nieuwe eigenaren, verhuurders of huurders. De gemeente wilde met de maatregel vooral wietkwekers ontmoedigen een plantage te starten.

Naast publicatie van de adressen, doet de gemeente meer. Zo schrijven zij pandeigenaren en verhuurders aan en organiseren voorlichtingsavonden. Ontmoediging gebeurd ook door het opleggen van juridische sancties. Uit onderzoeken is niet gebleken dat deze maatregelen niet voldoende zijn. Het publiceren van de adressen is op die reden niet noodzakelijk.

Overtreding geëindigd

De gemeente heeft na dit onderzoek en de waarschuwing van de AP de adressen, persberichten, waarschuwingsbrieven en adressen van de gemeentelijke website gehaald. De overtreding is daarmee beëindigd. In de toekomst zullen zij geen adressen meer publiceren waar wietkwekerijen ontmanteld zijn.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen