Het Peltfonds: de geschiedenis van een potje met geld

Foto: Peltfonds/Heemkunde Renkum

De PvdA-afdeling Renkum heeft de afgelopen tien jaren allerlei initiatieven in onze gemeente kunnen sponsoren via het Peltfonds. Dat kwam doordat wat grond werd verkocht waarop in vroeger tijden ons verenigingsgebouw stond.

Die grond was in de jaren ’30 beschikbaar gesteld door de plaatselijke meubelfabrikant dhr. G. Pelt. De PvdA-Renkum wilde de opbrengst ten goede laten komen aan initiatieven van en voor mensen in de gemeente. Om de heer Pelt te eren stelde de PvdA daarom het Peltfonds in.

Peltfonds is leeg

Helaas moet worden gemeld dat het potje nu leeg is zodat nieuwe aanvragen niet meer kunnen worden gehonoreerd. Aan een rijk palet aan initiatieven in de gemeente Renkum kon de PvdA vanuit dit Peltfonds een steentje bijdragen. Maar het zijn bij al die projecten de talrijke vrijwilligers die dat indrukwekkende aantal plannen hebben bedacht en mogelijk gemaakt.

Dank aan allen voor die inzet en voor zoveel mooie activiteiten in de gemeente Renkum

Directeur Gerrit Pelt

peltfondsIn het bovendorp van Oosterbeek bevond zich van 1910 tot 1935 aan de Jan van Embdenweg de meubelfabriek LOV : Labor Omnia Vincit. Hetgeen betekent “Arbeid Overwint Alles”.

Deze LOV-fabriek werd gesticht door timmerman en architect Gerrit Pelt uit Rotterdam. Pelt was een idealistische ondernemer. Zijn werknemers werkten in het begin slechts tien uur per dag en daarna – lang voor de wettelijke verplichting – zelfs nog maar acht uur op een dag. Werknemers kregen aandelen in de fabriek.

Voor de werknemers werden een badhuis en een leeszaal-recreatiezaal gebouwd. Dat is het huidige zalencentrum Lebret dat nog altijd te vinden is boven aan de Lebretweg op de hoek met de Badhuisstraat. Hier konden de buurtbewoners wekelijks een of tweemaal een “stortbad” nemen. Sterker nog : het nemen van een wekelijks bad was zelfs verplicht. Wie die regel ontdook kreeg een boete van de fabriek. De opbrengst van die boete werd gebruikt voor de aanschaf van nieuwe boeken voor de leeszaal.

Pelt bouwde ook een aantal woningen voor zijn werknemers. De witte enigszins smalle LOV-woningen zijn nog te vinden langs de Jan van Embdenweg en de Lebretweg. (tekst gaat verder na foto)

peltfonds

Meubels voor de gewone man

peltfondsDe fabriek maakte betaalbare meubels die over het algemeen sober en doelmatig waren zodat ze betaalbaar zouden zijn voor de gewone man. Ze moesten daarbij ook kwalitatief goed zijn en fraai ontworpen zodat ze in de gezinnen zouden bijdragen aan een optimistische en vrolijke sfeer. In een tijd dat men vaak nog zware meubels kocht met barokke versieringen koos de LOV-fabriek voor vormgeving volgens de nieuwe zakelijkheid. peltfondsEr hebben verschillende ontwerpers voor de fabriek gewerkt. Maar vele van hen werden geïnspireerd door de Amsterdamse school.

In feite heeft men van diverse stijlen gebruik gemaakt. Maar altijd waren de meubels van een sobere zakelijke constructie. Als versiering werkte men vaak met ingelegde stukken ebbehout of coromandelhout. De LOV-meubelen uit die tijd worden nog regelmatig opnieuw te koop aangeboden.

Pelt was geen socialist

De PvdA-afdeling Renkum wil met de naam Peltfonds de oprichter en directeur van de LOV-fabriek eren als maatschappelijk verantwoord ondernemer. De heer Pelt was zeker geen socialist. Hij behoorde tot de sociaal-liberalen. In die tijd vrijzinnig-democraten genaamd.

Het financiële potje van de PvdA komt ook niet voort uit het kapitaal van de fabriek. Maar wel stond het vergadergebouw van de socialisten in de zelfde buurt als de leeszaal en het badhuis van de heer Pelt. De heer Pelt had er zelfs de grond voor ter beschikking gesteld. Tenslotte waren al deze initiatieven gericht op de verbetering van het leven van de bevolking in dat zelfde deel van Oosterbeek waar nu nog steeds het zalencentrum Lebret te vinden is.

Bestedingen van het Peltfonds

In de afgelopen is met grote en kleine bijdragen een scala aan initiatieven in de dorpen van Renkum ondersteund. In totaal ging het om ca. € 30.000. Zalencentrum Lebret was de eerste en grootste bijdrage: voor de renovatie werd € 10.000 beschikbaar gesteld

In de culturele sfeer werden concerten en projecten van

  • Stichting Kamermuziek Oosterbeek
  • Liefdesliederenkoor
  • Tentoonstelling Jan Toorop
  • Oosterbeeks kamerkoor

Op sportief vlak mochten we bijdragen aan

PeltfondsIn de sector welzijn, konden we iets betekenen voor

  • Goed Begin, de gezinsspullenbank
  • Project menstruatie armoede
  • Ons Middelpunt
  • Huis van Renkum
  • Stichting de Oase
  • De Zonnebloem
  • De Molenberg
  • Project Boontjes Doppen
  • Hulpdienst voor Elkaar
  • Bibliotheek Oosterbeek
  • Aanschaf Wonderfoons zorghuizen in gemeenten Renkum en Wageningen

Er was ook aandacht en steun voor historie

Ook aan bepaalde feesten konden we bijdragen:

  • Dorenfest in Doorwerth
  • Jubileum boottocht Zonnebloem
  • Dagje Scheveningen Huis van Renkum

Foto’s: Peltfonds PvdA Renkum, Heemkunde Renkum, Stichting Erfgoed Meubelfabriek L.O.V.

peltfonds

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen