Van Renkum Nieuws zijn wij geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. De perikelen rondom voormalig hotel
Dreyeroord in Oosterbeek heeft daarom ook steeds onze aandacht.
Omdat wij even niet in de buurt waren, was het moeilijk het nieuws daaromtrent te volgen of te verslaan. We hadden namelijk te maken met een heuse buitenlandse camping-wifi die het niet altijd even goed deed. Wij zetten de ontwikkelingen van de afgelopen weken daarom even op een rijtje:
30 juli
De NOS zend de reportage uit waarover wij een paar dagen ervoor in
een artikel spraken. In de
reportagekomen Wiljo Pas, woordvoerder van de
werkgroep Behoud Dreyeroord Oosterbeek (BDO) en Robert Voskuil als Slag om Arnhem expert aan het woord.
De directeur van Amvest laat weten dat zij bewust voor nieuwbouw kozen en dat ze geen noodzaak zien het pand te behouden. Ook wethouder Jasper Verstand is aan het woord. Volgens hem is behoud technisch onmogelijk, heeft Dreyeroord geen monumentale status en zal een sloopaanvraag, gehonoreerd worden.
31 juli
De fractie van de
PvdA in Renkum stelde eerder al vragen over Dreyeroord aan het college. De uitzending bij de NOS bracht bij hen nieuwe vragen naar voren. Zij stuurden daarom
vervolgvragen naar het college die door het zomerreces wat langer op antwoorden moeten wachten
2 augustus
Voormalig hotel Dreyeroord staat in de belangstelling in Ierland. The Irish Times zegt dat Dreyeroord
'a crucial part' speelde tijdens de
2e wereldoorlog.
4 augustus
De werkgroep krijgt
een steunbetuiging in de vorm van een brief van de Koninklijke Stichting Defensiemusea. De
KSD zegt hierin dat ze begrijpen dat tijden veranderen maar dat ze hopen dat sloop afgewend kan worden en het pand op gepaste wijze kan blijven.
Ook op
st. Maarten wordt aandacht gegeven aan de sloop met een artikel in Today, de krant van het eiland.
7 augustus
Werkgroep Behoud Dreyeroord Oosterbeek start
een petitie tegen sloop van Dreyeroord. Die gaat meteen hard. Op 16 augustus is de petitie al ruim 8.800 keer ondertekend.
8 augustus
De Britse Ambassadeur, Sir Geoffrey Adams van de ambassade in Den Haag laat in een brief aan waarnemend burgemeester Bloemen weten dat het tragedie zou zijn, als The White House afgebroken gaat worden.
De werkgroep publiceert de brief op hun pagina en enkele dagen later verschijnt er een artikel bij zowel de
NOS als de
De Gelderlander .
10 augustus
De website GeenStijl schrijft een kort artikel over Dreyeroord. Geheel in GeenStijl-stijl worden de mensen die Dreyeroord af willen breken
zorgmaffiosen en stenenschuiversgenoemd. Hoewel GeenStijl zich doorgaans niet bemoeit met dit soort dingen, is schrijver Zendgraaff begaan met Dreyeroord.
Hij (of zij) roept de lezers op om te stemmen voor behoud van Dreyeroord en verwijst ze naar de petitie die door de Werkgroep BDO enkele dagen ervoor is gestart. De comments spreken boekdelen.
Deze dag maakt ook de SAF (Airborne Feelings) bekend dat de door hen gestarte petitie inmiddels
4300 keer getekend is door mensen uit 37 landen.
14 augustus
De Sunday mail en de Daily Record besteden aandacht aan Dreyeroord. In
'Scottish News' in de Daily Record zegt Colonel Angus Loudon, president van de KOSB Association, dat ze weten van de sloopplannen.
"Voor ons is The White House een pelgrimsoord en een iconische plek. We zouden willen dat het gebouw niet wordt afgebroken maar gerenoveerd en er een goede bestemming voor gevonden wordt."
Lees ook: