112

Agressieve overvaller opticien Oosterbeek stal Bentley bril van €12.500

Foto: 112 Nieuws Wageningen

Oosterbeek – De agressieve man die maandag aan het eind van de dag een overval pleegde, kwam voor de dure gouden Bentley bril die de Rijks Optiek onder een stolp heeft staan. Dat bleek gisterenavond bij een uitzending van 112 Vandaag.

De overvaller bedreigde, net voor sluitingstijd, de nog aanwezige medewerkers eerst met een wapen. Nadat hij ze naast elkaar had gedwongen, spoot hij pepperspray in hun ogen en vertelde ze te gaan liggen. Dat moeten zeer angstige momenten zijn geweest voor de twee dames. Pepperspray prikt hevig in de ogen en slaat op de ademhaling. Daarnaast raak je ernstig gedesoriënteerd en dat is nog angstiger, als er iemand een wapen op je richt.

Geen handschoenen

agressieveDe overvaller kwam net voor sluitingstijd binnen, vertelde Mariëtte Flipse, bedrijfsleider van Polman Opticiens in de uitzending. Om 18:00 zou Oranje voetballen en er waren weinig mensen op straat, een moment die dus bewust gekozen kan zijn. De dader riep meteen dat hij de Bentley bril zocht. De specifieke Bentley bril is een gouden, zeldzaam exemplaar, die een waarde vertegenwoordigt van €12.500, en waarvan Flipse weet, dat zij de enige zijn die hem hebben in Nederland. Hij staat onder een zware glazen stolp die iedere avond in de kluis verdwijnt. Maandag was dit nog niet gebeurd.

De medewerkers waren aan het afsluiten toen de overvaller na binnenkomst meteen door naar achteren liep. Compleet verrast waren beide dames snel overrompelt waarna de dader de stolp met beide handen optilde om de bril weg te nemen. Opvallend genoeg droeg hij geen handschoenen. Echt vermomd was hij ook niet volgens Flipse. Alleen een petje op zijn hoofd.

Naast vingerafdrukken, zijn ook camerabeelden door de politie meegenomen, hiermee is de hoop dat de dader gevonden wordt wat groter maar hij zal wel in de politieregisters moeten voorkomen voor een snelle opsporing. Er is (nog) geen signalement bekend van de overvaller.

Beloning

agressieveEigenaar Hans Polman, die vier opticiens heeft in Oosterbeek, Elst (Overbetuwe), Velp en Arnhem, is woest, nog diezelfde dag loofde de optiek via Facebook een beloning uit van 5.000 euro voor de tip die naar de dader leidt. Naast de dure Bentley bril, maakte de dader voor duizenden euro’s aan (zonne-)brillen buit. Maar dat zijn maar spullen, zo laat hij in diverse media weten. Dat zijn twee medewerkers zo’n traumatische ervaring moesten doorstaan maakt hem veel bozer. Logischerwijs zijn beide medewerkers erg geschrokken en hoewel gelukkig lichamelijk ongedeerd, laten dit soort ervaringen zijn sporen na.

Bas van Nes, directeur van de NUVO (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven) vertelt in de uitzending dat de maat nu vol is. Optiekwinkels zijn steeds vaker doelwit van overvallen maar die gebeuren meestal ’s nachts. Die zijn ook erg, maar minder schadelijk voor medewerkers. Volgens van Nes is het ongekend dat een optiek in Nederland op zulke agressieve wijze wordt overvallen.

Er moeten maatregelen komen en hij wil daarvoor de minister aanschrijven. De straffen op dit soort misdrijven zijn veel te laag en moeten omhoog vindt hij, daarmee worden toekomstige daders afgeschrikt want met de huidige straffen bereik je dat niet.

Iets gezien?

Mocht je nu iets opvallends gezien hebben rond de Utrechtseweg in Oosterbeek maandag 21 juni rond 18:00 uur. Of je ziet dat er ergens veel (of één) brillen worden aangeboden die bij de Rijks Optiek vandaan kunnen komen? Bel dan de politie op 0900-8844.

Renkum Nieuws wenst Polman Opticiens en met name de twee medewerkers in Oosterbeek, veel sterkte toe! 

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].