Voor Nicolaas op Oorlogspad sprong hij tijdens de Renkum Airborne

Foto: VPRO

Tijdens de opnames van Nicolaas Veul waarin hij in de Tweede Wereldoorlog duikt, ging hij best ver.

Hij maakte zelfs een parachutesprong bij de Renkum Airborne!

Fascinatie

Nicolaas Veul (33) is documentairemaker bij de VPRO en al sinds zijn jeugd gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op met zijn helden uit Saving Private Ryan en Band of Brothers, in videogames kan hij die oorlog dunnetjes overdoen.

Nu er steeds minder mensen zijn die hem kunnen navertellen, en de oorlog op het gebied van entertainment populairder is dan ooit, rijst bij Nicolaas de vraag: ‘Wat betekent die oorlog nog anno 2018?’

Opa

Nicolaas’ opa zei altijd dat we ‘m nooit mogen vergeten, die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Wat bedoelde zijn opa precies? Wat zegt het verleden ons nog? Nicolaas gaat schietend, gravend, herdenkend, snikkend én verzet plegend op zoek naar de plek die de oorlog tegenwoordig in onze Nederlandse samenleving inneemt.

In vier delen ontmoet hij kleurrijke Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, maar er toch diep door zijn geraakt, of juist helemaal niet.

Ze willen de oorlog herbeleven, opgraven, hem spelen of er goed geld mee verdienen. En zo staat hij oog in oog met nazi-zombies, gaat hij mee op jacht naar zeldzame nazihelmen en beleeft de bevrijding in Normandië in Europa’s grootste re-enactment.

Op de buis

Tijdens de zoektocht naar de invulling van het programma kwam Nicolaas ook in Renkum terecht. En wel vanuit de lucht. Tijdens de Renkum Airborne in 2017 kwam hij samen met de vrolijke, toen95-jarige veteraan John Jeffries middels een duosprong aan de parachute naar beneden.

Nicolaas wilde alles zo echt mogelijk meemaken. Gesprongen had hij nog nooit en hoewel het een duosprong was,kon hij zich zo een beetje voorstellen hoe het voor de geallieerden moest zijn geweest. Vele waren jong en hadden ook nog nooit gesprongen.

Op 12 april begint de eerste aflevering van de korte serie: Nicolaas op Oorlogspad

Lees hier een interview met Nicolaas over het programma met vier afleveringen dat iedere avond om 20:55 uitgezonden wordt op NPO3

  • 12 april: Band of Brothers
  • 19 april: Nazihelm te koop
  • 26 april: Oorlog als entertainment
  • 3 mei: Houdt het dan nooit op

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen