Opening expositie ‘De zeven kazernes’ Ede

Foto: Militair Historisch Informatiepunt

Zaterdag 27 februari opent in het Militair Historisch Informatiepunt (MHIP) op de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede de tentoonstelling ‘De zeven kazernes’.

Het Platform Militaire Historie Ede zoomt met deze nieuwe expositie in op de zeven kazernes die tussen 1904 en 1940 in Ede werden gebouwd. De nadruk ligt hierbij op de voor-oorlogse periode: de bouw en architectuur van de kazernes en hun eerste bewoners. Daarnaast is er aandacht voor de invloed van de kazernes op de plaats Ede, zoals de Rooms Katholieke Kerk, de (onder)officierswoningen en de militaire tehuizen. Kortom het ontstaan van het grote garnizoen Ede.

Naast luchtfoto’s en plattegronden van de kazernegebouwen worden een aantal in eigen beheer ingekleurde foto’s getoond van het soldatenleven anno 1900. Uit deze periode hebben we ook een voor Ede unieke serie, originele uniformen verzameld en opgesteld.

Opening met film door leerlingen

Tijdens de opening van de expositie zal een film van het organiserende platform in première gaan. Met deze 15 minuten durende productie wordt een beeld geschetst van het soldatenleven dat zich binnen de muren van de kazerne afspeelde. De film werd speciaal gemaakt voor leerlingen van het basisonderwijs en zal na afloop van de tentoonstelling voor educatieve doeleinden beschikbaar komen.

Op zaterdagmorgen 27 februari willen we om 10.30 uur de expositie officieel openen. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. De koffie staat klaar vanaf 10.00 uur.

Het MHIP is verder nog geopend op de zaterdagen 12 maart en 28 mei. Daarnaast bestaat er voor groepen de mogelijkheid om op afspraak de tentoonstelling te bezoeken.

Routebeschrijving

Aan het einde van de Eikenlaan draait u rechtsaf de Nieuwe Kazernelaan in. Aan het einde van deze laan treft u aan de rechterkant een parkeerplaats en de ingang tot het kazerneterrein aan. Het MHIP is gevestigd in het eerste pand dat u tegenkomt: het pand van de Veluwse Heidebrouwerij.

Adres: Nieuwe Kazernelaan 2
Postcode: 6711 JC in Ede

Platform Militaire Historie Ede

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen