Hemelvaartsdag en dauwtrappen, ook een Renkumse Katholieke traditie

Foto: Stichting Maria van Renkum

Renkum – Dauwtrappen, wandelen met momenten van samenzang, gebed en na afloop een gezamenlijk ontbijt. Zo’n 15 mensen deden aan het dauwtrappen mee dit jaar.

We verzamelden ons om 07.00 uur bij de kerk en wandelden door de Jufferswaard naar de Noordberg.

Van de Stichting Maria van Renkum

Bovenaan zagen we een prachtig panorama over de Rijn. Vervolgens liepen we terug, soms over de gebaande paden, soms ook niet. Af en toe werd er stilgestaan en luisterden we naar een tekst, die een deelnemer oplas of werd er o.l.v. Hans een lied gezongen.

Bij terugkomst had Carmen met behulp van Glenn voor een mooie ontbijttafel gezorgd. Marijke hield een overweging over het belang om ergens moeite voor te moeten doen, het onderweg of op weg zijn.

Dauwtrappen

dauwtrappenDauwtrappen vindt plaats op Hemelvaartsdag, de dag waarop christenen herdenken dat Jezus terugkeerde naar de hemel. Het gebruik zelf heeft niets met het christendom te maken en gaat terug tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw, vooral op bepaalde dagen, een genezende kracht. Er zou een zuiverende werking vanuit gaan. Dauwtrappen  deed je door in de vroege ochtend met blote voeten door bedauwd gras te lopen.

Het dauwtrappen was ooit waarschijnlijk een meifeest. In die periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Later werd het gebruik in verband gebracht met katholieke processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Dauwtrappen is tegenwoordig vooral in het oosten van Nederland een traditie. Blootsvoets wordt er niet meer gelopen. In plaats van wandelingen worden er nu veel fietstochten gemaakt.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

 

Cookieinstellingen