La Pazza Gioia in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op vrijdag 21 en zondag 23 oktober is La Pazza Gioia te zien van Paolo Virzi, een Italiaanse Thelma & Louise.

Villa Biondi is een pittoresk ogend, in Toscane gelegen tehuis waar de deftige Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) als een koningin door de gangen dartelt.

Kletskous

Ze kletst iedereen de oren van het hoofd, spreekt op autoritaire toon en vertelt bij tegengas direct dat haar familie dit gebouw ooit aan de staat doneerde. Een beetje respect alstublieft. Niemand weet of dat klopt. Beatrice vertelt leugens met evenveel overtuiging als waarheden, ze lijkt het verschil zelf nauwelijks te snappen.

Als de graatmagere, zwaar getatoeëerde Donatella (Micaela Ramazzotti) in de villa arriveert, doet Beatrice zich voor als behandelaar. Ze is een uitstekende actrice en valt alleen door de mand omdat de échte arts binnenkomt. Donatella is gekwetst, maar ­Beatrice blijft haar ‘bombarderen met liefde’, zoals de begeleiders het noemen. Langzaam ontstaat een vriendschap, die uitmondt in een ontsnapping.

Buitenbeentjes

Regisseur Paolo Virzi stelt twee uur lang één en dezelfde vraag: hoe is het voor Beatrice en Donatella om ‘gek’ te zijn? In de populaire cultuur wordt gekte vaak gelijkgesteld aan gevaar. Virzi wil echter vooral laten zien hoe deze vrouwen hun gekte kanaliseren.

Bruni Tedeschi heeft vaker met dit soort bijltjes gehakt, maar Beatrice is haar magnum opus. Ze verleidt, overschreeuwt en weet toch kwetsbaar te blijven. Ramazzotti’s Donatella is in vrijwel elk opzicht een tegenpool. Toch hebben deze totaal verschillende vrouwen natuurlijk één ding gemeen: ze zijn buitenbeentjes.

De samenleving kijkt ze met de nek aan. Dat kleine lapje gedeelde grond zorgt voor een prachtige wisselwerking. Beatrice en Donatella zijn een soort hyperactieve Thelma & Louise, die op roadtrip gaan om uit handen van het gezag te blijven.

Deze film is te zien op vrijdag 21 oktober om 21.00u en zondag 23 oktober om 20.00 u. Reserveren is aan te raden. Kaartjes kunt u bestellen via www.filmhuisoosterbeek.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen