"De buurt is het helemaal niet eens met sloop van Dreyeroord!"

26 okt 2016, 11:18 Nieuws
dsci56741
Renkum Nieuws

Vanaf het begin dat bekend werd dat Dreyeroord afgebroken zou moeten worden voor een nieuw pand schermt Amvest dat de buurt het er mee eens zou zijn. Maar is dat wel zo?

Diverse omwonenden lieten al weten geen begrip te hebben voor de sloopplannen van Amvest. Tijd om dat eens in kaart te brengen.

Klein buurtonderzoek

Mevrouw Koppen, woonachtig op de Graaf van Rechterenweg, bood spontaan aan om juist aan direct omwonenden te vragen of zij voor of tegen sloop van Dreyeroord zijn.

Met een lijst en tekening van het pand welke architect Adriaan Jurriëns

ontwierp waarin Dreyeroord wel zou kunnen blijven staan, is Mw Koppen een weekje langs diverse deuren geweest aan de Graaf van Rechterenweg. Sommigen reageerden een beetje verbaasd. Zij hadden toch al getekend? Maar dit betrof de online petitie

waar inmiddels al 17.000 digitale handtekeningen staan.

Ze trof niet altijd iemand thuis maar ze trof ook niemand aan die voor was. Bijna 60 handtekeningen verzamelde zij tégen sloop van Dreyeroord. Misschien niet zo veel, maar de buurt is tenslotte niet heel groot en van alle omwonenden, zijn er dus 60 tegen.

Op een enkeling na, wonen zij allemaal aan de Graaf van Rechterenweg. Hoewel er wel één of twee mensen waren die het niets interesseerde, getekend vóór sloop werd er niet.

Gesprekken

"Het leverde wel iedere keer een gesprek op hoor," vertelt mevrouw Koppen: "Ik stond wel eventjes te praten bij iedere deur.Sommigen mensen waren gewoon echt boos: hoe de bouwer het in zijn hoofd haalde, dat er nergens geen respect meer voor was, waarom de gemeente niets deed en wie dat allemaal moest betalen."

1

Mocht Amvest besluiten om Dreyeroord niet te slopen maar het pand te verbouwen voor het beoogde doel, kost dit natuurlijk niemand een cent maar is het Amvest die de beraamde centen anders verdeeld. Iets wat mevrouw Koppen ook kon uitleggen. De bouwplannen van Jurriëns werden mooi bevonden: "Ja, zo kan het tenminste blijven staan en daar gaat het om!"

Beeldbepalend

Ook het veranderende straatbeeld werd besproken. Alle huizen aan de Graaf van Rechterenweg passen bij elkaar, vooral dat stuk waar Dreyeroord staat. Daar rijdt men dagelijks langs en velen moeten er niet aan denken dat het mooie Dreyeroord er straks niet meer is. Het is beeldbepalend voor de straat. Een straat met aanzien en geschiedenis.

De veteranen waren ook onderwerp van gesprek. "Die laten ze mooi barsten zo, een herdenkingsplek? Wat die kei? Ga toch weg! Dreyeroord zelf, dat is de herdenkingsplek! Het hele jaar door komen er mensen langs, leggen een krans of zo'n kruisje, er zijn veel mensen gestorven daar en zo worden ze bedankt, kan toch niet!"

De handtekeningen zijn de Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland aangeboden.

Lees ook: