Rondleidingen in heemtuin De Zomp te Oosterbeek

De kievitsbloem
Foto: hpgruesen, pixabay

Heemtuin De Zomp ligt verscholen tussen villa’s, vlakbij het oude kerkje in Oosterbeek. Het schijnt dat zelfs bij veel inwoners van Oosterbeek deze heemtuin nauwelijks bekend is.

Toch wordt De Zomp al sinds 1997 door enthousiaste vrijwilligers van IVN afdeling Zuidwest Veluwe onderhouden.

Stuwwal

Op een terrein van niet meer dan 1/3 hectare zorgen een natuurlijke bron en flinke hoogteverschillen op de stuwwal voor een grote verscheidenheid aan vegetatiezones. Bij recente door de KNNV uitgevoerde inventarisaties zijn maar liefst 175 verschillende inheemse planten geteld.

Vooral in het vroege voorjaar, wanneer de Bosanemoon, de Kievitsbloem, de Dotterbloem en het Goudveil  bloeien, is De Zomp op z’n mooist.

Gids

Dit voorjaar organiseren ze weer twee publieksrondleidingen op de zondagen 23 april en 14 mei. Ze starten om 14.00 uur. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. De gids besteedt aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van De Zomp en aan de namen en bijzondere eigen-schappen van de planten, die er voorkomen.

Vanwege de smalle paden kunnen er per groep maximaal 12 mensen mee. Daarom vragen we u van te voren even per e-mail ([email protected]) of telefoon (0317 425802) aan te melden. Bij veel belangstelling zullen ze een tweede gids inschakelen.

De ingang van De Zomp bevindt zich op de hoek van de Fangmanweg en De Dam (postcode 6862 EH) in Oosterbeek.