Gemeente Renkum heeft niet bezuinigd op huishoudelijke hulp

Foto: 9355, pixabay

De gemeente Renkum heeft er voor gekozen niet te bezuinigen op huishoudelijke hulp. Zo zijn er geen huishoudelijke taken uit het pakket geschrapt en werd er ook op de uren niet bezuinigd.

Iets minder hulp toegewezen is er wel, zo bevestigde een woordvoerder desgevraagd. Er werd zo’n 6,5% minder gebruik gemaakt van de huishoudelijke hulp dan voordat gemeenten de huishoudelijke hulp toewezen kregen.

Gemeenten mogen niet meer maar zo korten op de huishoudelijke hulp kopten diverse media deze week. Gemeenten moesten ophouden met wegduiken, zo oordeelde een rechter maar de gemeente Renkum duikt niet weg voor haar nieuwe verantwoordelijkheden.

Dezelfde uren, dezelfde taken

Op 31 december 2014 kregen 862 personen huishoudelijke hulp in de gemeente, Eind januari waren dat er 806, 56 huishoudens minder.

“Wij maken daarbij al sinds jaren gebruik van de urenomvang zoals die voorheen door het CIZ werd geïndiceerd op basis van de beperkingen en de gezinssamenstelling.” aldus de gemeente, “Het is in alle gevallen een kwestie van maatwerk, waarbij mensen die uren toegewezen krijgen die zij nodig hebben.”

Er zijn gemeenten die bijvoorbeeld het ramen wassen uit het huishoudelijke pakket gehaald hebben om op die manier te bezuinigen. De gemeente Renkum sloot geen enkele huishoudelijke handeling uit. Hulp bij het huishouden is een individuele maatwerkvoorziening en wethouder Hermine van den Berg liet eerder weten, dit als een serieuze zaak op te pakken. Het Sociaal Team van de gemeente bestaat uit deskundige consulenten.

Bezwaren tegen de genomen beslissingen zijn er dan ook niet gekomen. De daling van het aantal cliënten zou te maken kunnen hebben met de nieuwe eigen bijdrageregeling.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen