Vlinderstichting benieuwd naar telling na mager voorjaar

Dagpauwoog
Dagpauwoog
Foto: Joke2, pixabay

De jaarlijkse tuinvlindertelling, georganiseerd door de Vlinderstichting is gisteren begonnen. Tot en met zondag hebben mensen de tijd om alle vlinders te noteren die ze in een kwartier zien in hun tuin.

Het is volgens de Vlinderstichting belangrijk om gegevens over vlinders bij te houden, zodat ze beter beschermd kunnen worden.

Slecht vlinderjaar

vlinderjaar 2022
Dwergblauwtje

Volgens de stichting gaat het niet goed met de vlinders in Nederland, terwijl ze wel van groot belang zijn voor de natuur. Vlinders bestuiven bijvoorbeeld bloemen, en rupsen dienen vaak als voedsel voor andere dieren. Gevaren voor vlinders zijn onder andere het te vaak maaien van velden, waardoor eitjes en rupsen worden gedood.

Eerder meldde de Vlinderstichting dat dit voorjaar een van de slechtste vlinderjaren is sinds het begin van de metingen in 1990. Soorten als het klein geaderd witje, de kleine vos en de kleine vuurvlinder kwamen deze lente opvallend weinig voor. De stichting vermoedt dat dit veroorzaakt werd door de zeer droge zomer en nazomer van 2022, waardoor rupsen lagere overlevingskansen hadden.

Vorig jaar werden in drie dagen ruim 73.000 vlinders waargenomen. De dagpauwoog werd toen het meest gespot.

Tel je mee?

Je kunt jouw waarnemingen via Tuintelling.nl doorgeven tot maandag 10 juli, 12:00 uur. Er staat een telformulier klaar zodat jij jouw resultaten gemakkelijk kan doorgeven. Problemen met registreren of invoeren? Neem contact op met support via: [email protected].

Elke telling wordt op prijs gesteld. Je mag dus zo vaak tellen als je wil! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin.

Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?

  • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  • Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
  • Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.

Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.

Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Dat is dus het beste moment om te tellen. Wordt het warmer dan 30 graden? Dan kan je het telmoment beter even aanpassen en net zoals de vlinders een siësta doen. Tellen kan dan het beste voor of na het warmste moment van de dag: voor 13 uur of na 15 uur, maar niet later dan 18 uur.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen