KunstKoepelavond Oosterbeek en boekpresentatie De Onderstroom

Foto: Hans Munstermann

Meestal krijgt beeldende kunst als onderwerp op de maandelijkse Kunstkoepelavond veel aandacht en in mindere mate komt de literatuur aan bod.

Ditmaal is het echter andersom. Oud-AKO-Literatuurprijswinnaar Hans Münstermann heeft recent een boek geschreven met als titel De onderstroom.

Bijzondere vorm

De OnderstroomVoor deze kunstkoepelavond komt hij naar Oosterbeek om de bijzondere vorm van zijn roman toe te lichten. Het boek is geïnspireerd op de ware levens van dominee Bastiaan Ader en diens zoon, de kunstenaar Bas Jan Ader. De schoonheid van de tragiek en de vergankelijkheid had deze kunstenaar in zijn ban.

Ook in de roman verdwijnt in 1975 Paul Koopman als hij in een piepklein zeilbootje de oceaan wil oversteken. Wat dreef hem? Er lijkt één motief te overheersen: hij was op zoek naar zijn vader, dominee Koopman, die in 1944 stierf voor een Duits vuurpeloton.

De onderstroom is een zoektocht van een vader naar zijn zoon in de wereld na de dood. Het is een ontroerende ode aan twee uitzonderlijke persoonlijkheden.

Performance kunst

De schrijfster en dorpsgenoot Miriam Guensberg voert het gesprek met Hans Münstermann voor de pauze. Na de pauze zal dieper ingegaan worden op de relatie tot de beeldende kunst, met name op de performance kunst. Ter aanvulling worden er ook korte filmpjes vertoond die wat meer inzicht geven in de persoonlijkheid van de kunstenaar Bas Jan Ader.

Deze kunstenaar geniet ook internationaal faam door zijn onaangepaste werkwijze waarmee hij zonder concessies te doen vorm gaf aan zijn leven en zijn kunst.

Locatie: Cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 in Oosterbeek
Datum: dinsdag 4 december
Tijd: De deur is open om 19:30. Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze.
Kosten: 4 euro p.p. inclusief een kopje koffie of thee.

article
43490
KunstKoepelavond Oosterbeek en boekpresentatie De Onderstroom
Meestal krijgt beeldende kunst als onderwerp op de maandelijkse Kunstkoepelavond veel aandacht en in mindere
https://renkum.nieuws.nl/uit/43490/kunstkoepelavond-oosterbeek-en-boekpresentatie-onderstroom/
2018-11-27T11:04:36+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/11/27105236/Hans-Munstermann.jpeg
De Kreek, De Onderstroom, Hans Münstermann, Kunstkoepelavond, Miriam Guensberg, Oosterbeek, Renkum Nieuws
Kunst&Cultuur, Nieuws, Uit