Feestelijke opening Glasvezel Informatiepunt Dorpsstraat Renkum

Foto: DM van Hellesem

Renkum – DeltaFiber is bezig met het de vraagbundeling in Renkum en Heelsum voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de dorpen.

Hoewel er op het internet en via de site allerlei informatie omtrent glasvezel te vinden is, is het vaak wel zo fijn iemand face-to-face te spreken en meteen je vragen bij de verstrekte informatie te kunnen stellen. Dat kan nu de komende maanden aan de Dorpsstraat 85 in Renkum waar de GIP is geopend, het Glasvezel InformatiePunt van DeltaFiber.

Blauwwitte slingers in de Dorpsstraat

Wethouder Marinka Mulder had geen idee wat er ging gebeuren zodra ze de blauwe knop op het tafeltje voor het nieuw ingerichte pand aan de Dorpstraat zou indrukken. Gebiedsontwikkelaar en projectleider vraagbundeling van DeltaFiber Jan-Willem Jansen wel, die stapte dus meteen al achteruit toen de wethouder op de knop drukte, maar beider ‘angst’ was onterecht. De blauwwitte slingers eindigden bijna allemaal in de boom tegenover de nieuwe winkel!

Iets te hard geblazen. Niet helemaal de bedoeling maar ach, vrolijk staat het wel.

Of ze zich ook gaat inschrijven wordt de wethouder gevraagd. Nee zegt ze, want ze woont in het enige dorp in de gemeente Renkum dat al glasvezel heeft: Oosterbeek.

De moeite om ook in de andere 5 dorpen in de gemeente aan te leggen nam de KPN destijds niet, daarmee zou iemand kunnen concluderen dat de KPN, Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Renkum en Wolfheze als oninteressant gebied bestempelde. De gemeente denkt daar in ieder geval anders over, dus toen DeltaFiber zich melde dat zij wel glasvezel wilden gaan aanleggen, werden zij enthousiast verwelkomd.

Niet alleen door wethouder Mulder, die vindt dat het in deze tijd echt nodig is om goed, snel internet te hebben met het vele thuiswerken en thuisonderwijs wat ons sinds corona ten deel is gevallen, ook diverse (thuis)bedrijven zijn blij dat er nu eindelijk glasvezel komt.

En inwoners! Ruben Budding en Thijs Aardema uit Renkum bijvoorbeeld, kunnen niet wachten. Via hun website en bijhorende Social Media van RenkumopGlasvezel proberen ze andere inwoners te enthousiast te maken voor glasvezel en zo mogelijk iedere vraag te beantwoorden.

Aanleg en gebruik, twee verschillende dingen

DeltaFiber is het bedrijf dat straks letterlijk de glasvezelkabels in de grond gaan leggen. Aanbieders van internet en TV, bieden hun diensten op diverse (glasvezel) netwerken aan, zo dus ook op die van DeltaFiber. Niet de KPN trouwens. Ze zouden ook hun diensten aan kunnen bieden via het netwerk van DeltaFiber, maar doen dat niet. Net als Ziggo niet overigens, de twee welhaast bekendste aanbieders van internet en TV.

DeltaFiber legde eerder wel glasvezel aan in het buitengebied van Renkum, toen nog onder de naam Glasvezel Buitenaf. Nu komen ze dus terug om de overgebleven dorpen te voorzien van glasvezel, tenminste, als minimaal 30% van de inwoners ook daadwerkelijk aangeeft glasvezel te willen.

Omdat DeltaFiber met de aanleg alleen het gebruik faciliteert, zal je dus bij een aanbieder een contract moeten afsluiten die natuurlijk alleen ingaat, als er ook daadwerkelijk glasvezel wordt aangelegd. Vandaag zijn dat vijf aanbieders maar wellicht komen daar nog anderen bij zodat de keuze meer wordt, dat is altijd wel fijn omdat ieders behoefte nu eenmaal anders is.

Bij wie je iets aansluit, dat boeit DeltaFiber niet echt, wel dát je aansluit. Zo weten zij namelijk dat er straks ook gebruik van wordt gemaakt. Kwestie van vraag en aanbod dus. De aanleg is best prijzig en met 30% van-te-voren-afgesproken definitieve aansluitingen, is het voor DeltaFiber ook duidelijk dát het de moeite waard is.

Als je nu instapt betaal je geen aansluitkosten en straks dus alleen je abonnement. Die aansluitkosten kunnen behoorlijk oplopen als je achteraf besluit om glasvezel te nemen. Er moet dan opnieuw gegraven worden en speciaal voor jou een kabel naar je huis getrokken. Daarmee ben je vaak honderden euro’s verder.

Glasvezel Informatiepunt

Best ingewikkeld allemaal en vandaar ook de opening van de GIP. Woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur is de winkel open en staan de medewerkers voor je klaar om alle vragen te beantwoorden. Ook als je het fijn vindt dat er iemand met je meekijkt wat voor jou de beste keuze is, kun je gewoon binnenlopen.

Inwoners die in aanmerking komen voor een glasvezelaansluiting zijn de afgelopen dagen persoonlijk geïnformeerd door middel van een brief. Op de website gavoorglasvezel.nl kan een postcodecheck worden gedaan om te zien of je adres in aanmerking komt voor het aanbod.

De sluitingsdatum voor de vraagbundeling is 18 februari, zo lang blijft het Glasvezel Informatiepunt ook open. Binnenkort start de campagne ook op in Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze. Kennelijk zijn toch niet alle huishoudens in Oosterbeek voorzien van een glasvezelkabel, ook daar zal DeltaFiber in 2021 een vraagbundeling organiseren (zie hier, onderaan).

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden