Start campagne ‘Ontdek de waarde van afval’

Foto: ACV

Op dinsdag 14 juni gaf wethouder Wendy Ruwhof bij Kreek Oosterbeek het startsein voor de campagne ‘Ontdek de waarde van afval’. Dit deed zij door samen met kunstenaar Frans Klerkx en ACV-directeur Wouter Koenderman een vuilniszak met afval op de kop te houden en hiervan ter plekke een mini-expositie te maken.

De campagne ‘Ontdek de waarde van afval’ moet inwoners van de gemeente Renkum stimuleren om hun afval (nog) beter te scheiden met de nieuwe afvalinzameling per 1 januari 2017. Een folder over de nieuwe afvalinzameling valt deze week bij alle Renkumse huishoudens op de mat.

Waarom nieuwe afvalinzameling?

De landelijke overheid heeft vastgesteld dat in 2020 minimaal 75% van het huishoudelijk afval hergebruikt of gerecycled moet worden. Nog steeds bestaat een groot deel van het afval dat in de boven- of ondergrondse restafvalcontainer of het restafvalvak van de duobak wordt gegooid uit herbruikbaar materiaal. Papier, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e), plastic verpakkingen, metalen verpakkingen / blik en drinkpakken (pmd), glas en textiel horen niet bij het restafval. Dit zijn waardevolle grondstoffen.

Hoe scoort Renkum?

Op dit moment zitten we op ongeveer 60% afvalscheiding. Gemeente Renkum wil het scheidingspercentage van 75% al in 2018 halen. Dit betekent dat u zo’n 140 kilo restafval per jaar overhoudt. Nu is dat in gemeente Renkum nog ruim 200 kilo per inwoner per jaar.

Betalen per keer voor restafval en nieuw inzamelschema afval

Met ingang van 1 januari 2017 gaat u betalen per keer dat u de restafvalkliko aan de weg zet. Of, als u in hoogbouw of appartement woont, een afvalzak in de ondergrondse verzamelcontainer gooit. U heeft straks zelf invloed op hoeveel afvalstoffenheffing u betaalt. Elk huishouden betaalt straks een basistarief. Dit basistarief is lager dan de huidige afvalstoffenheffing.

Daarbovenop betaalt u per keer dat u restafval aanbiedt. Ook is er vanaf 2017 een nieuw inzamelschema van het afval. Ontdek het zelf via de speciale campagnewebsite www.ontdekdewaardevanafval.nl. Via de speciale Facebook campagnepagina www.facebook.com/afvalheeftwaarde kunt u meepraten en -denken over afval scheiden.

Expositie ‘Waardevol afval’

Bij cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek Oosterbeek is tot en met 4 juli de expositie ‘Waardevol afval’ van de twee door vuil geobsedeerde kunst Frans Klerkx en Lidewij Van Eijk te bewonderen. Deze expositie sluit prachtig aan bij de kernboodschap van de afvalcampagne: afval is niet waardeloos maar waardevolle grondstof voor nieuwe producten en goederen! Kreek Oosterbeek is gevestigd aan de Weverstraat 24.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen