Werving bloeddonors met hulp van beroemdheden

Foto: Misanthropic One, flickr

Beroemdheden uit heel de wereld worden door bloedbanken ingezet voor de werving van extra bloeddonors. Dinsdag gaat hiervoor wereldwijd een grote campagne van start.

Dat maakte Sanquin, de bloedbank van Nederland, bekend.

Extra donors nodig

In Nederland zijn er de komende jaren 40.000 extra donors nodig. In de afgelopen tien jaar nam het aantal bloeddonors in ons land met ongeveer een vijfde af. In heel de wereld gaat het om een daling van bijna 30 procent.

“Tegelijkertijd ontvangen wereldwijd drie mensen per seconde een levensreddende bloedtransfusie”, aldus Sanquin.

De nieuwe campagne ‘Missing Type’ is een initiatief van bloedbanken uit 21 landen, waaronder Nederland. Onder meer actrice Jamie Lee Curtis en rapper LL Cool J doen mee. Andere namen zijn nog niet bekend.

Sanquin

Nederland had eind vorig jaar in totaal 343.000 bloed- en plasmadonors. Sanquin streeft naar 380.000 donors in 2019. Naast het werven van deze extra donors wil de bloedbank ook jaarlijks 35.000 donors werven om de plaats in te nemen van donors die stoppen vanwege ziekte, ouderdom of om andere redenen.

Wil je ook bloed doneren? In principe mag iedereen tussen de 18 en 65 jaar en met een gewicht boven de 50 kilo bloed doneren. Er zijn uitzonderingen, je kunt hiervoor bij Sanquin kijken, je moet een medische vragenlijst invullen en dan jezelf aanmelden. Een donorarts bekijkt dan of je geschikt bent.

Wat gebeurd er na je bloeddonatie?

Voordat je gedoneerde bloed aan een behoeftige patiënt wordt gegeven, legt het een hele reis af. Bloed moet gescreend worden, bewerkt en vervoerd, hoe dat gaat, zie je hier. Filmpje van Stichting Sanquin en het AMC in Amsterdam.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen