Last van overgewicht door je nagellak?

Foto: stux, pixabay

Wie denkt aan nagellak, zal niet snel denken aan overwicht. Toch bleek uit een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd dat je door het ingrediënt trifenylfosfaat, ook wel TPHP genoemd, dat in veel nagelproducten zit, aan kunt komen.

Om erachter komen in welke beautyproducten dit goedje zit, is hier nu speciaal een database voor in het leven geroepen.

49% van de nagellakken

Onderzoekers van de Amerikaanse Duke University kwamen er in samenwerking met de non-profit onderzoeksorganisatie Enviromental Working Group achter dat in 49 procent van ruim 3.000 nagelproducten, waaronder ook manicuresets, TPHP zit.

Het ingrediënt heeft veel voordelen: het zorgt ervoor dat nagellak in het potje vloeibaar blijft, het beter op je nagels blijft zitten en dat het product duurzaam is. Voor je gezondheid is TPHP echter allesbehalve goed, het kan namelijk de hormoonhuishouding ontregelen. Hierdoor kun je onder meer obesitas krijgen.

Risico

De kans dat je TPHP binnenkrijgt als je nagellak draagt waarin het goedje zit, is groot. De onderzoekers brachten namelijk bij 26 vrouwen nagellak aan waar het ingrediënt in zit en tien tot veertien uur later bleken alle testpersonen zeven keer meer Difenylfosfaat in hun plas te hebben dan normaal; difenylfosfaat blijft achter in je lichaam nadat deze TPHP heeft afgebroken.

Wie denkt dat het voldoende is om op een nagellakpotje te kijken of er TPHP in zit, heeft het mis. Niet alle merken zijn er open over of het goedje in hun beautyproducten zit. Een nieuwe database moet uitkomst bieden. Hier kun je ook zien welke andere gezondheidsgevaren op de loer liggen als je nagellak met TPHP gebruikt.

Om te weten welke nagellakken hier onder vallen, kijk dan hier, het zijn er maar liefst 315.

Ook in nagelverzorgingsproducten kan het zitten, controleer deze producten hier.

Lees ook: Nagellak bevat hormoonontregelend stofje trifenylfosfaat

Bron: vrouw.nieuws.nl

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen