Youth in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op vrijdag 8 en zondag 10 januari vertoont Filmhuis Oosterbeek Youth van de regisseur van La grande belezza.

De Italiaanse cineast Paolo Sorrentino componeert zijn films alsof het muziekstukken zijn, met prachtige variaties in toon en ritme. Nadat hij met La grande bellezza een Oscar voor beste buitenlandse film won, waagt hij zich nu met Youth aan een Engelstalig drama over het verglijden van de tijd.
Sorrentino portretteert in zorgvuldig gestileerde beelden het bestaan van twee creatieve vrienden op leeftijd. Fred Ballinger (Michael Caine) is een dirigent en componist die eigenlijk al gestopt is met leven en in een Zwitsers kuuroord het onvermijdelijke einde lijkt af te wachten. Zijn maatje Mick Boyle (Harvey Keitel) verblijft daar ook, maar heeft wat hemzelf betreft z’n laatste kunstje als filmmaker nog niet vertoond.

Youth is een rijke en soms ook lichtvoetige meditatie over leven en (verloren) liefde, waarbij Sorrentino geregeld zijpaden in slaat. Want ook de rol van roem en van kunst die de vergankelijkheid overstijgt, worden in deze film aan de orde gesteld. Net als in La grande bellezza is de invloed van de illustere Fellini op de barokke vertelstijl van zijn landgenoot merkbaar.

Intussen excelleren Caine en Keitel in hun rollen. Ook Jane Fonda en Paul Dano dragen met een klein maar invloedrijk optreden bij aan de rijkdom van deze film, die realisme inruilt voor de emotionele grandeur van een opera. Youth streelt oog, oor en hart van iedereen die met Sorrentino’s uitvergroting van het leven kan leven.

Deze film is te zien in Filmhuis Oosterbeek op vrijdag 8 januari om 21.00 uur en op zondag 10 januari om 20.00 uur. Reserveren kan via de website www.filmhuisoosterbeek.nl. De zaal is 30 min. voor aanvang  open. Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de voorstelling te worden opgehaald.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen