“Er moet structurele financiering voor veteraneninloophuizen komen”

Er moet structurele financiering van de rijksoverheid voor veteraneninloophuizen komen, daarvoor pleit veteranenombudsman Reinier van Zutphen.

De inloophuizen krijgen nu hun geld uit subsidies, giften en donaties, waardoor het ieder jaar weer lastig is om rond te komen.

Bezoek

Tijdens Van Zutphens bezoeken aan de inloophuizen vertelden veteranen dat zij zich zorgen maken over het voortbestaan ervan.

In Nederland zijn er twintig inloophuizen en eentje op Curaçao. In 2016 hadden de inloophuizen meer dan 100.000 bezoekers: veteranen maar ook partners en kinderen.

Veteranen kunnen er terecht voor een gesprek met lotgenoten, voor dagbesteding of hulpvragen. Ook helpen zij vanuit de inloophuizen de gemeente bij activiteiten, zoals herdenkingen of scholenprojecten.

Rondkomen

De financiering is nu per inloophuis verschillend en afhankelijk van subsidies, giften en donaties. Dat maakt het moeilijk om financieel rond te komen, om toekomstgericht te werken en het zorgt voor onzekerheid.

De Veteranenombudsman komt met zijn aanbeveling op Nederlandse Veteranendag. Nederland telt ruim 115.000 veteranen, mannen en vrouwen die zich hebben ingezet tijdens tal van vredesmissies.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen