Nederlands-Antilliaanse klassieker Dubbelspel in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

De film Dubbelspel waarin een dominospel op Curaçao gevolgen krijgt op de levensloop van alle betrokkenen is gebaseerd op de gelijknamige roman van Frank Martinus Arion.

Deze Nederlands-Antilliaanse klassieker (1973) was de eerste roman waarin uitsluitend zwarte Antilliaanse personages voorkwamen.

Dominospel

De film vertelt het verhaal van de in Europa succesvolle dokter Ostrik Fiel. Hij keert, na een afwezigheid van tientallen jaren, terug naar zijn geboorteplaats Curaçao. Het bezoek herinnert hem aan veertig jaar eerder, toen een ogenschijnlijk onschuldig dominospel, waar zijn vader aan meedeed, dramatische consequenties had voor alle deelnemers.

Intriges en verraad vierden hoogtij, en niet alleen tijdens het spel. Ook in de liefde. Twee van de vier mannen hadden een affaire met de vrouw van de andere twee. Terwijl de mannen speelden en rum dronken, scharrelden de vrouwen onder meer een inkomen voor hun gezin bij elkaar.

Ostrik was als argeloze jongen van elf getuige van deze tragedie. Dit overspeldrama is ook een verhaal over trots en vernedering, geld en liefde, ambitie en hoop.

Regie

De regie is in handen van Ernest R. Dickerson die zijn carrière begon als regisseur voor videoclips (onder anders voor Bruce Springsteen en Miles Davis). Als cameraman werkte hij vaak samen met filmmaker Spike Lee, zoals bij Do The Right Thing (1989) en Malcolm X (1992).

In 1992 maakte hij zijn regiedebuut met JuiceLater werkte hij mee aan hitseries zoals Dexter, Once Upon a Time en The Wire.

Deze film is te zien in Filmhuis Oosterbeek op vrijdag 7 juli om 21.00 uur en op zondag 9 juli om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen