Mantelzorgcompliment in de gemeente Renkum

Foto: PublicDomainPictures, pixabay

Het mantelzorgcompliment werd eerder door de SVB uitgereikt, sinds 2015 verzorgen de gemeenten dit, zo ook de gemeente Renkum, maar weten de Renkumers dat wel?

Statistisch gezien, zouden er in de gemeente Renkum 6000 mantelzorgers moeten zijn. De gemeente heeft voldoende geld gereserveerd om het mantelzorgcompliment aan iedereen uit te kunnen keren. Vorig jaar hebben maar zo’n 200 mensen het mantelzorgcompliment aangevraagd, veel te weinig aldus wethouder Hermine van den Berg (Wmo, jeugdzorg, welzijn, vrijwilligers en mantelzorgers).

Het SVB heeft niet aan de gemeenten doorgegeven wie er bij hen eerder het mantelzorgcompliment kreeg, je zult jezelf dus kenbaar moeten maken. Het mantelzorgcompliment bedraagt eenmaal 150 euro of een tegoedbon voor 10 uur huishoudelijke hulp.

Het compliment moet aangevraagd worden door degene die hulp ontvangt, minimaal acht uren in de week en langer dan drie maanden. Die vraagt dat aan voor degene die de hulp biedt. Een huishouden kan dus niet meer dan één keer het compliment aanvragen, maar een mantelzorger zou wel meerdere complimenten kunnen ontvangen.

Een zorgontvanger hoeft ook niet meer thuis te wonen, dat was vorig jaar nog wel de regel. Bij plaatsing in een tehuis stopt de mantelzorg vaak niet, het compliment kan dus ook in die gevallen aangevraagd worden.

Geld voor iets wat ik normaal acht? Waarom?

Omdat het soms niet normaal is. Veel mensen beschouwen het zorgen voor een familielid als normaal. Boodschappen doen voor je oudere moeder, je vader naar de kapper brengen, je zus helpen met de opvang van haar kinderen en dat is het ook. Tot op zekere hoogte. Als een van je ouders iets mankeert, bijvoorbeeld dementie of Parkinson dan overstijgt zulks de normale standaard. Zeker als je hierdoor minder gaat werken of al je vrije tijd opoffert.

Zorgen voor een kind dat beperkt is, dat doe je als ouder ook gewoon. Je neemt het voor lief, maar jouw zorgen zijn wel degelijk anders, dan die van ouders die een kind hebben wat niets mankeert en hooguit incidenteel last van de pubertijd heeft.

Overbelast

Er zijn mantelzorgers die 24 uur per dag voor iemand zorgen. Iemand met een dementerende partner of een partner met MS bijvoorbeeld, maar ook iemand met een gehandicapt kind. Deze mantelzorgers geven vaak aan dat dit erg belastend is, niet zo gek als je bedenkt dat zo iemand nooit eens een dagje weg kan en er ten alle tijden voor iemand moet zijn.

Je neemt het gauw voor lief. Je partner die ineens dement wordt of in een rolstoel terecht komt. Je bent toch getrouwd in voor en tegenspoed? Dus dat doe je dan gewoon. Maar zo gewoon is dat niet, vindt ook wethouder van den Berg. Ze zou graag zien dat deze mantelzorgers aan de bel komen trekken via het sociaal loket en aangeven als ze het te zwaar hebben.

Buiten dat zij natuurlijk ook recht hebben op het mantelzorgcompliment, wil de gemeente hen verder helpen. Kijken hoe zij ontlast kunnen worden, eens zorgen dat ze er op uit kunnen of om bijvoorbeeld voor een dag of een paar uur, te zorgen dat er iemand anders is om voor de partner te zorgen. Dit geldt natuurlijk ook voor ouders met zorgkinderen.

Dus heb je als mantelzorger het idee dat je het allemaal niet meer trekt, neem contact op met het zorgloket, maak een afspraak via 026 33 97 270, mail naar [email protected]. Je kunt ook op het inloopspreekuur komen elke werkdag tussen 8.30 en 12.30 uur, zonder afspraak.

De boodschap van Hermine van den Berg is duidelijk: de zorg is bij de gemeenten ondergebracht en voor de gemeente Renkum is dit een serieuze zaak, maar ze moeten wel weten dat je er bent.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen