Airborne Museum Hartenstein: Oosterbeekse villa met een rijke historie

Foto: Renkum Nieuws/W.E. Publishing

Morgen verschijnt het boek ‘Airborne Museum Hartenstein’ van de Arnhemse schrijver Laurens van Aggelen. Aan de hand van verhalen, interviews en talrijke foto’s is daarin de rijke geschiedenis opgetekend van zowel de villa als het museum zelf, dat al sinds 1949 bestaat.

“In het boek komen de nodige feiten aan het licht die voor velen onbekend zijn. Dat merkte ik ook tijdens de interviews met degenen die veel van het Airborne Museum afweten. Dat maakte het voor mij extra boeiend om dit boek te schrijven. Voor de lezer zal het des te verrassender zijn hier kennis van te nemen”, aldus de auteur.

Metamorfoses

In een van de fraaiste villa’s van Oosterbeek is sinds 1978 het Airborne Museum gevestigd. Een villa die bij velen in binnen- en buitenland bekend is om het feit dat het in 1944 dagenlang het hoofdkwartier was van de Britse luchtlandingstroepen onder bevel van generaal-majoor Urquhart.

In de loop der tijd onderging het museum, waarin de Slag om Arnhem in al zijn facetten wordt belicht en invoelbaar is, enkele metamorfoses. Ook de grootscheepse verbouwing en herinrichting die in maart 2020 werd afgerond laat nog altijd de geschiedenis op vele manieren op een geheel nieuwe wijze tot leven komen. De geschiedenis van de septemberdagen van 1944, maar ook die van de tijd waarin de villa Hartenstein, gelegen in een pittoresk park, tal van andere bestemmingen had waar menigeen geen weet van heeft.

De villa staat voor alles waar een mens in zijn leven mee te maken krijgt. In Hartenstein zijn kinderen geboren, zijn mensen getrouwd, hebben gasten zich gelaafd aan heerlijke spijzen en dranken, is er feest gevierd, hebben mensen onder oorlogsomstandigheden hun werk gedaan en zijn er mensen overleden en verpleegd.

Meer dan een museum

Hartenstein is voor velen meer dan een museum. Dat geldt zeker voor de inwoners van Oosterbeek, Arnhem en omgeving, maar ook voor de veteranen en hun dierbaren die het hun ’thuis’ noemen. Het gebouw en zijn omgeving maakt immers voor een belangrijk deel uit van hun persoonlijke geschiedenis.

Voor dit met unieke foto’s rijk geïllustreerde fraai gebonden boek is het voorwoord geschreven door zowel Judy Urquhart, dochter van generaal-majoor Urquhart, commandant ‘1st Airborne Division’ als Arnhemveteraan en Glider Pilot Frank Ashleigh (95).

Zaterdag (26-09) zal auteur Laurens van Aggelen zijn boek signeren bij boekhandel Meijer & Siegers van 10:00-15:00 uur

(Je vindt de boekhandel aan de Utrechtseweg 208, Oosterbeek)

Over de auteur

Laurens van Aggelen (Arnhem, 1964) is schrijver en heeft diverse boeken en talloze andere publicaties op zijn naam staan. Met name op het gebied van militaire geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Arnhem in het bijzonder. Waaronder: ‘De Airborne Wandeltocht’, ‘Airborne Memorial Service’, ‘Airborne Forever’, ‘Van huis en haard‘ en ‘Canadezen in Arnhem en Oosterbeek’.

Over het boek

  • Titel: Airborne Museum Oosterbeek
  • Subtitel: De Oosterbeekse villa met een rijke historie
  • Auteur: Laurens van Aggelen
  • Uitgeverij: White Elephant Publishing
  • ISBN: 978-90-79763-39-9
  • Uitvoering: gebonden hardcover, full colour
  • Pagina’s: 160
  • Prijs: € 27,95
Cookieinstellingen