Minder snel afgesloten van energie door nieuwe regels

Foto: Pixabay

Vanaf woensdag wordt men minder snel afgesloten door de energieleverancier vanwege nieuwe regels die energieminister Rob Jetten heeft doorgevoerd.

Het gaat om een tijdelijke regeling die energiemaatschappijen onder meer oplegt om niet één maar drie betalingsherinneringen te versturen als mensen hun rekening niet betalen, met tussenpozen van veertien dagen. Dat moet huishoudens respijt geven nu de energierekening vanwege de oorlog in Oekraïne voor velen hoog uitpakt.

Moeite doen voor contact

Energieleveranciers moeten volgens de tijdelijke regels op verschillende manieren contact opzoeken met de klant als die niet betaalt. Bijvoorbeeld door ze niet alleen te benaderen via de mail, maar ook door te bellen. Tot april 2023 worden klanten bovendien “in principe” niet afgesloten van energie als ze geen rekeningen betalen. Voorwaarde is wel dat ze in contact blijven met de energieleverancier over een betalingsregeling.

Als iemand toch op het punt staat om te worden afgesloten van energie, dan moeten energiebedrijven contact opnemen met de gemeente. Deze moet op haar beurt een laatste poging doen om te voorkomen dat de klant wordt afgesloten.

Meerdere maatregelen

Het kabinet heeft al meerdere maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen hun rekeningen nog kunnen betalen. In november en december krijgen mensen een korting van 190 euro op de kosten van energie. Vanaf januari geldt een prijsplafond op de energierekening. Ook worden begin volgend jaar diverse koopkrachtmaatregelen van kracht.

Jetten verwacht dat deze maatregelen pas in de loop van de winter effect gaan hebben. Daarom wil hij consumenten met deze regels alvast helpen.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen