De Helleveeg in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op vrijdag 17 en zondag 19 juni vertoont Filmhuis Oosterbeek De Helleveeg, de verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden.

Door een gruwelijk voorval uit haar jeugd ontpopt de getraumatiseerde tante Tiny zich tot een ware kenau. Met haar meedogenloze tong sneert, blaft en beledigt zij zich door menig familiefeestje. Dit tot vermaak van neefje Albert die naarmate de jaren verstrijken ontdekt waarom Tiny zo van haar naasten walgt.

Twee uur lang serveert André van Duren, bekend van De Bende van Oss een even intrigerende als afschuwelijke familiegeschiedenis die maar liefst vijftig jaar beslaat. Daarin overtuigt Gouden Kalf-winnares Hannah Hoekstra (Hemel) volledig als vuilbekkende furie die door Albert (Benja Bruijning) wordt begeerd, gehaat en uiteindelijk begrepen. Verbitterde Tiny stort zich met haar neef zelfs in een destructieve incestrelatie, want „mijn man Koos knort wel, maar niet tussen mijn benen.”

Even dreigt De helleveeg te ontsporen als alle hoofdpersonages op latere leeftijd terugblikken op hun schokkende familiehistorie: de pannenkoekdikke lagen ouderdomsschmink zijn eerder grotesk dan overtuigend. Desalniettemin boeit dit drama tot het eind, mede dankzij een slimme ingreep in de originele vertelstructuur bij het ontraadselen van Tiny’s Grote Geheim.

Deze film is te zien op vrijdag 17 juni om 21.00 uur en zondag 19 juni om 20.00 uur. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen