112

Druk weekend brandweer door waterstofperoxide lek Wolfheze

Zaterdagmiddag aan het begin van het incident
Zaterdagmiddag aan het begin van het incident
Foto: 112 Renkum

De brandweer en andere hulpdiensten zijn dit weekend druk geweest met een lek in vaten die waterstofperoxide en azijnzuur bevatten in Wolfheze.

De vaten stonden in een geparkeerde vrachtwagen aan de Amsterdamseweg (N224) bij carpoolstrook De Planken Wambuis.

Vrijdag al een scherpe lucht

Vrijdagavond stond de vrachtwagen bij het benzinestation De Schaar aan de A12. Er werd toen een scherpe, azijnachtige lucht geroken. De hulpdiensten werden ingeschakeld. De brandweer onderzocht de wagen grondig maar er werd geen lek gevonden.

Zaterdagmiddag kreeg de brandweer een melding dat er bij Wolfheze een vrachtwagen stond met lekkende vaten. Bij aankomst bleek het om dezelfde vrachtwagen ging die nu wel vloeistof lekte. In de vaten zat waterstofperoxide en azijnzuur. Dat wordt gebruikt in wasserijen en veroorzaakt prikkelingen in de neus en ogen.

Alsnog lek

De Roemeense chauffeur van de Deense wagen had het advies gekregen om de vaten af te laten koelen omdat vrijdag avond bleek dat de lading een te hoge temperatuur had. De vaten waren uitgezet en gaan ‘zweten’. Hij was daarom naar De Planken Wambuis gereden die door de bomen goed beschut is. Toch gingen de vaten alsnog lekken.

Verschillende brandweerwagens en materieel kwamen ter plaatse in Wolfheze, beelden van 112 Renkum

Absorptiekorrels

Na ontdekking van het lek werd de carpoolstrook en het fietspad erlangs afgesloten voor verkeer. De vloeistof stroomde in grote hoeveelheid uit de vaten. Door de brandweer werden absorptiekorrels gestrooid zodat de vloeistof zich niet verspreidde.

’s Avonds rond 22:00 is een gespecialiseerd bedrijf gekomen om de druk van de vaten af te halen. Toen dat ook niet bleek te helpen zijn de vaten overgepompt in speciale vaten.

Bij het overpompen reageerden de chemische stoffen gewoon verder. Het dampte en bruisde. Ook dat bleek dus geen oplossing. Er werd daarom een grote zandwand gemaakt waarin de vaten uiteindelijk zondagmorgen gecontroleerd zijn geleegd.

Omwonenden werden daarvoor rond 08:00 uur via een geluidswagen gealarmeerd deuren en ramen dicht te houden omdat dit een korte maar heftige reactie veroorzaakte. De lucht was niet schadelijk voor de gezondheid maar de Amsterdamseweg werd hiervoor wel tijdelijk afgesloten.

Wambuis voorlopig dicht

De vloeistof werd direct bedekt met meer zand en later wordt alles gesaneerd. Het zand neemt de vloeistof op en verspreid op die manier niet verder. Ook neutraliseert het zand de chemicaliën. Zondag aan het begin van de middag ging de weg weer open. De brandweer bleef aanwezig tot alle vloeistof bedekt was met zand.

Parkeer/carpoolplek De Planken Wambuis en het fietspad blijven voorlopig gesloten voor elk verkeer.

De vloeistof was op de correcte manier in de vrachtwagen opgeslagen en vervoerd. Omdat er wekelijks van dit soort transporten plaatsvinden wordt verder onderzocht hoe dit kon gebeuren. Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens woordvoerders niet.

Wel zou het bij aanraking lelijke wonden kunnen veroorzaken. Stankoverlast heeft het in ieder geval wel veroorzaakt.

Omwonenden

Sommige omwonenden werden zondagochtend wakker door de rondrijdende politieauto die via luidsprekers liet weten dat ramen en deuren het best gesloten konden blijven. Zij hoorden toen pas voor het eerst dat dit in hun buurt gaande was.

Diverse bewoners hebben aan De Gelderlander laten weten dat ze hier niet zo blij mee waren: de waarschuwing kwam te laat en was te summier, zo vinden zij.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen