Het mantelzorgcompliment: vraag het aan!

Foto: PublicDomainPictures, pixabay

Ook dit jaar geeft de gemeente Renkum een blijk van waardering aan mantelzorgers. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving.

Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Wij geven deze blijk van waardering door het verstrekken van het mantelzorgcompliment. Het compliment wordt verstrekt in de vorm van een geldbedrag van €150,- of een waardebon die recht geeft op 10 uur huishoudelijke hulp.

Misverstanden rond het mantelzorgcompliment

Wij merken dat er nog wat misverstanden zijn over het mantelzorgcompliment en het aanvragen ervan. De meest voorkomende misverstanden vindt u hieronder, samen met het antwoord.

  • Het is heel ingewikkeld om een mantelzorgcompliment aan te vragen
    Aanvragen is niet moeilijk. Het formulier kunt u downloaden via onze website www.renkum.nl/sociaalloket >Mantelzorg. Wij kunnen het aanvraagformulier ook naar u opsturen en u helpen bij het invullen van het formulier. Bel daarvoor met het Sociaal Loket op (026) 33 97 270 of mail naar [email protected].
  • Er zijn veel te veel regels. Ik kom nooit in aanmerking voor een mantelzorgcompliment.
    Wij hebben het aantal voorwaarden minimaal gehouden. Aan het mantelzorgcompliment zijn slechts enkele voorwaarden verbonden:

De mantelzorg wordt geboden aan een inwoner van de gemeente Renkum die thuis woont of in een zorginstelling verblijft;

  • De mantelzorg overstijgt de gebruikelijke hulp. Dat betekent dat er minimaal 8 uur per week en langer dan drie maanden hulp geboden wordt. Die hulp is meer dan de normale, dagelijkse zorg tussen partners, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten;
  • Per zorgvrager kan één keer per jaar een waardering worden gegeven.

De voorwaarden staan ook op het aanvraagformulier.

  • Als je aangeeft mantelzorger te zijn, krijgt de zorgvrager minder uur hulp.
    Wij zijn blij dat er mantelzorgers zijn. Het mantelzorgcompliment is een extraatje. Dit heeft geen invloed op het aantal uur dat er hulp wordt geboden aan de zorgvrager.
  • Mijn gegevens zijn al bekend bij de gemeente, dus ik hoef mijn persoonlijke gegevens niet in te vullen op het aanvraagformulier.
    Voor goede administratieve afhandeling moet het hele formulier ingevuld worden. Alleen dan kunnen wij uw aanvraag in behandeling nemen.
  • Ik dacht dat ik het mantelzorgcompliment van het CAK kreeg.
    Dit is niet meer zo. Op 1 januari 2015 is het mantelzorgcompliment overgegaan van het CAK naar de gemeente.

Gemeente Renkum

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen