Kaart aangepast: minder stikstofgevoelige natuur Rijntakken

Foto: Renkum Nieuws

Regio – Provincie Gelderland paste voor de 3e keer de kaart met stikstofgevoelige natuur in het Gelderse deel van de Rijntakken aan. Er is ruim 1.500 hectare van de kaart gehaald en er kwam zo’n 300 ha bij.

De aanpassing is met de actualisatie verwerkt in Aerius.

Het gaat om natuurgrond en agrarisch gebruikte grond waar zeker geen stikstofgevoelige natuur is. De hectares die nu van de kaart af gaan, tellen niet mee in een stikstofbeoordeling. Dit kan betekenen dat een nabijgelegen ondernemer makkelijker een natuurvergunning kan krijgen.

Natuur in de Rijntakken 

De Rijntakken is een uitgestrekt natura 2000-gebied in Gelderland, Overijssel en Utrecht. Het gebied is 23.047 hectare groot en omvat de oevers aan de Waal, Nederrijn en de IJssel. In de Rijntakken is veel agrarisch gebruikte grond waar vogels en andere dieren leven en bijzondere planten voorkomen. Een deel van die leefgebieden van beschermde diersoorten en habitattypen is stikstofgevoelig.

Stikstofgevoelige habitattypen en leefgebieden 

De stikstofgevoelige habitattypen en leefgebieden zijn opgenomen in het rekenprogramma AERIUS dat gebruikt wordt om te bepalen of er effecten van stikstof zijn op stikfstofgevoelige natuur en of er dus een vergunning nodig is. Om te bepalen waar stikstofgevoelig habitattypen voorkomen, is meteen onderzoek in het veld gedaan. Om te bepalen of een stikstofgevoelig leefgebied van soorten daadwerkelijk voorkomt, is in eerste instantie landelijk een beoordeling gemaakt op basis van bestaande kaarten en het voorzorgsbeginsel. Als niet zeker is dat er géén stikstofgevoelig leefgebied is, geeft de kaart een perceel weer als stikstofgevoelig leefgebied. Daarna volgde een verfijning met (veld)onderzoek. Dit onderzoek is de afgelopen 3 jaar versneld afgerond.

Veldonderzoeken  

In juni 2021 haalden ze op basis van bureauonderzoek ongeveer 2.000 hectare stikstofgevoelig leefgebied van de kaart. In 2021 onderzochten ze vooral intensiever gebruikte graslanden. In mei 2022 konden ze daardoor ruim 600 hectare weghalen. Door het grote aantal percelen en het late hoogwater in de zomer van 2021, konden ze dat jaar niet alle percelen bezoeken en beoordelen. Daarom bezochten ze in 2022 de resterende graslanden. Resultaat is dat op nog eens 1.579 hectare geen stikstofgevoelige natuur aanwezig bleek. En bij iets meer dan 300 hectare wel.

De actualisatie van de stikstofkaart van Rijntakken is nu gereed. De provincie gaat vanaf nu de stikstofkaart op de reguliere manier actualiseren en bijhouden.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen