Bijtjes tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Foto: AxxL via Pixabay

Kom dit weekend in actie voor de wilde bij tijdens de Nationale Bijentelling! Het lijkt droog te blijven en zelfs een beetje zonnig te worden. Dat is goed nieuws, want bijen laten zich dan graag zien.

Wil je weten hoe de Nationale Bijentelling werkt? Lees hieronder hoe je de resultaten doorgeeft. Ook als je niks van bijen weet, kan je meedoen. Graag zelfs! Elke bij telt, jij ook?

bijentellingWinactie

Meedoen met de Nationale Bijentelling is niet alleen goed voor de bijen. Als je een foto van een bij, de plek waar je bijen telt of van de mensen waar je mee telt plaatst op facebook of instagram en tagged (met @nationalebijentelling, @wearethepollinators (fb) of @the_pollinators (ig) en #ikbenbij) maak je kans op een prijs. Uit alle inzendingen verloten ze een mooi pakket samengesteld door the pollinators, Naturalis en IVN. In het pakket zitten leuke dingen voor jezelf, maar ook bloemenzaden die je op 22 april kunt zaaien op de Nationale zaaidag. Zo zorg jij voor een vliegend buffet voor de bijtjes en andere bestuivers.

Resultaten invoeren

Meedoen aan de Nationale Bijentelling kan in vier eenvoudige stappen:

  • Kies op 15 of 16 april een zonnig (of in ieder geval droog) half uur uit.
  • Loop rustig één rondje door je tuin, de buurt of kijk op je balkon en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Twijfelgeval? Geen nood! Kies voor: bij onbekend.
  • Uitgeteld? Voer jouw resultaten in op nationalebijentelling.nl. Je hebt tot zondagavond 20.00u om je resultaten in te voeren!

Wist je dat je dit weekend live de resultaten kunt volgen op de website? Op deze pagina zie je waar er bij jou in de buurt geteld wordt en welke bijen het meest gespot zijn.

Download het bijengidsje

Goed voorbereid beginnen? Half april kunnen er zo’n 20 soorten bijen en hommels in je tuin vliegen. Bekijk ze alvast allemaal. Zo begin je goed voorbereid aan de Nationale Bijentelling! Download hier het bijengidsje.

Waarom dit weekend tellen?

wilde, wilde bijen, bijentellingEen van de meest gestelde vragen is waarom we vroeg in het jaar bijen tellen. Hier is speciaal voor gekozen, niet omdat er dan weinig bijen zijn (vorig jaar werden er ruim 75.000 geteld), maar omdat er op dit moment maar een paar verschillende soorten rondvliegen. Hierdoor is het makkelijker om de beestjes uit elkaar te houden. Op deze manier hoef je geen expert te zijn om mee te doen en is de bijentelling ook geschikt voor kinderen!

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.

“Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks het koude voorjaar – ruim 75.000 bijen en zweefvliegen. Het aantal tellers is goed nieuws voor de wilde bij. Hoe meer tellers, hoe beter voor de wilde bij! Biesmeijer legt uit waarom: “Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen