Stappenplan voor activiteiten in natuurgebieden

Foto: Unsplash-pixabay

Regio – Bij activiteiten met een mogelijk effect op beschermde dieren, planten en natuurgebieden moeten initiatiefnemers rekening houden met wet- en regelgeving. Denk aan het organiseren van evenementen of het aanleggen van mountainbikeroutes.

De Provincie Gelderland helpt hen met een stappenplan op weg.

Gelderland is de groenste provincie van Nederland. Met elkaar dragen we de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor onze natuur. Activiteiten met een mogelijk effect op beschermde dieren, planten en natuurgebieden moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Zoals de Wet ruimtelijke ordening en de Wet natuurbescherming. De provincie ziet toe op naleving van deze wetten en grijpen in als daar aanleiding toe is. Om dat te voorkomen, helpen ze initiatiefnemers vóóraf op weg.

Checklist voor mountainbikeroutes

Voor initiatiefnemers van de aanleg van mountainbikenetwerken heeft de provincie een checklist opgesteld. Daarmee is voor hen en voor adviesbureaus duidelijk waar zij op moeten letten bij het aanvragen van een natuurvergunning. Ze lichten de wet- en regelgeving toe en reiken een checklist aan voor gesprekken met het regionaal routebureau, de terreinbeheerder, gemeente en provincie. Initiatiefnemers kunnen door de checklist te volgen, ervan uitgaan dat ze aan de wet- en regelgeving voldoen.

Evenementen in de buitenlucht

In Gelderland bruist het van de evenementen. Ze laten het beste en mooiste van Gelderland zien en zorgen voor ontmoeting en verbinding. Initiatiefnemers van een evenement zijn verplicht om onderzoek te doen naar de effecten op de (beschermde) flora en fauna als gevolg van de aanwezigheid van mensen, licht, geluid of de neerslag van stikstof. Als het nodig is, moeten zij alle maatregelen uitvoeren die de bedreiging van beschermde planten en dieren voorkomen. Met het stappenplan en antwoorden op veelgestelde vragen kunnen initiatiefnemers bepalen of een natuurvergunning of ontheffing voor een evenement nodig is.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen