De brugklas: Hoe belangrijk is de eerste indruk?

Foto: N. Meijer, wikimedia

Heb ik modieuze kleding aan? Is mijn rugzak niet te groot? Zal ik wel vriendjes maken? Het zijn gedachtes die door het hoofd spoken van veel scholieren die naar de brugklas gaan. Maar hoe belangrijk is de eerste indruk die leeftijdsgenootjes van hen hebben eigenlijk? 

Kinderen die in Renkum wonen en naar Wageningen of Ede naar de brugklas gaan, hebben de eerste week al achter de rug. De anderen die naar Doorwerth of Arnhem gaan, wacht maandag de 1e dag op de nieuwe school. Spannend!

Zenuwslopend

De meeste scholieren ervaren de eerste schooldag op een nieuwe school als zenuwslopend. Ze hebben als doel om veel vrienden en vriendinnen te maken, want niemand wil immers onpopulair zijn en al helemaal niet gepest worden.

Volgens opvoedkundige Marina van der Wal zijn deze zorgen terecht. “De eerste dag gaat bepalen wat je overlevingskansen zijn in de schooljungle”, zegt ze tegen RTL Nieuws. Volgens haar worden op de eerste dag al de rollen voor de rest van het jaar verdeeld. “Die dag bepaalt wie de favorietjes, de nerds of de slome zijn.”

Kleding en spullen met een boodschap

Hoe een scholier voor de dag komt, heeft dan ook wel degelijk invloed op zijn of haar verdere schoolcarrière. Ouders onderschatten dat echter. Van der Wal: “Ouders snappen niet dat je met de kleding en spullen echt een boodschap afgeeft.”

Moeten scholieren die niet bij de populaire kliek horen, zichzelf dat dan verwijten? Van der Wal vindt van niet. “De rol die je krijgt, bepaal je niet zelf.”

Bron: nieuws.nl

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen