Sully, met Tom Hanks in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op vrijdag 11 en zondag 13 november vertoont Filmhuis Oosterbeek Sully, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van piloot Chesley Sullenberger.

Hij verwierf internationale bekendheid door een spectaculaire noodlanding op de Hudson-rivier. ’The miracle on the Hudson’, noemden Amerikaanse media het.

Ondanks twee kapotte motoren en een gedwongen noodlanding in de ijskoude Hudson-rivier, konden alle 155 inzittenden van vlucht US Airways-vlucht 1549 het verhaal navertellen.

Held

Piloot Chesley Sullenberger werd in één klap een internationale held. Maar niet in de ogen van de lucht- en verzekeringsmaatschappij. Tijdens een voorverhoor in het begin van Sully worden de problemen zichtbaar.

Computersimulaties hebben aangetoond dat Sullenberger (Tom Hanks) nog tijd had om zijn kist om te draaien voor een veilige landing op het vliegveld. ’Sully’ weet zeker dat dat onmogelijk was, maar aan de telefoon met zijn vrouw (Laura Linney) is hij toch bezorgd.

Als het onderzoek uitwijst dat hij een onnodig gevaar is geweest, kan hij fluiten naar zijn baan én zijn opgebouwde pensioen.

Media-aandacht

In aanloop naar de hoorzitting steekt Sully’s sobere houding af tegen alle lof en media-aandacht die hij krijgt. Intussen toont regisseur Clint Eastwood in flashbacks de noodlanding door verschillende ogen: de luchtverkeersleiding, een handjevol passagiers, reddingsdiensten die te hulp schieten, en Sully zelf.

De filmveteraan haalt daarmee het maximale uit een moment dat in werkelijkheid maar een paar minuten duurde. Gefilmd in een zakelijke stijl, zonder muziek. De feiten zelf zijn spannend genoeg.

Deze film is te zien op vrijdag 11 november om 21.00 uur en zondag 13 november om 20.00 uur. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen