Once Upon a Time in the West in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op dinsdag 27 december vertoont Filmhuis Oosterbeek de filmklassieker C’era una volta il West  oftewel Once Upon a Time in the West. Deze film is onlangs digitaal gerestaureerd.

Hij was het sluitstuk van Sergio Leone’s ode aan het westerngenre, die onder de benaming spaghettiwestern ongekend populair zou worden.

Ennio Morricone

De film werd beroemd door de score van Ennio Morricone, de extreme close-ups en de langgerekte storyline die naar de climax van het revolverduel leidt. Ook de aandacht voor een vrouw (Claudia Cardinale) om wie drie mannen cirkelen gaf de film een ander perspectief dan de traditionele Amerikaanse western.

Als Jill McBain (Claudia Cardinale) na een lange reis thuis aankomt blijken haar man en drie kinderen op brute wijze te zijn vermoord. Als snel wordt bekend dat haar land veel waard zal worden door de komst van een spoorbaan. Meerdere ogen zijn gericht op dit stuk land en er ontstaat een gespannen en ingewikkelde driehoeksverhouding tussen de verdorven moordenaar Cheyenne (Jason Robards), de mysterieuze einzelgänger gespeeld door Charles Bronson en de bad guy Frank (Henry Fonda).

Legendarisch

Het begin van de film is niet voor niks legendarisch. Drie cowboys wachtend op een trein op een verlaten station. Door middel van kleine irritaties bouwt de spanning zich beetje bij beetje op. Na minutenlang wachten arriveert er dan eindelijk een trein. Zonder muziek en enige conversatie liggen de drie cowboys enkele seconden later levenloos op de grond.

De gehele film is traag. Maar je geduld wordt absoluut beloond! Langzaam vormt het verhaal zich en word je naar de legendarische climax toegetrokken.

Deze film is op dinsdag 27 december te zien om 20.00 uur in Filmhuis Oosterbeek. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen