112

Wensballonnen? Liever niet!

Foto: Peter van der Sluijs wikimedia

De gemeente Renkum laat op haar website in een bericht over vuurwerk afsteken weten, dat wensballonnen niet wenselijk zijn. Tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar werd bekend dat de gemeente het oplaten van wensballonnen niet verbied.

GroenLinks had daarom wel gevraagd maar kreeg nul op rekest. Toch laat de gemeente nu weten het oplaten van wensballons niet zo’n goed idee te vinden. Volgens RTLNieuws verbieden steeds meer gemeenten de wensballon. Van de 322 gevraagde gemeentes zijn dat er 14. Geen groot aantal als je beziet wie er allemaal wél een probleem hebben met wensballonnen, dat zijn er namelijk nogal wat.

Brand en verwondingen door wensballon

De 41-jarige Ilona uit Deventer denkt bij iedere wensballon die ze ziet “Doe niet zo dom.” Zij raakte gewond tijdens een bruiloft door een wensballon en kon enige maanden haar werk als zelfstandig schoonheidsspecialiste niet uitvoeren

In 2013 ging in Birmingham, Engeland een hele recyclefabriek in vlammen op door een wensballon die in een berg plastic terecht kwam. Tweehonderd brandweerlui waren nodig om dat te blussen, negentien van hen raakten gewond.

In mei dit jaar was er in Beekbergen een bosbrand. Restanten van een wensballon werden gevonden op een smeulende oppervlakte van wel tien bij dertig meter. Ook in Berkhout werden begin dit jaar ballonresten gevonden toen een monumentale stolp afbrandde. De brandweer wilde in 2009 al een verbod.

Boswachters zijn het beu

Maar het risico op brand is niet het enige gevaar. Erik de Jonge, boswachter uit Bergen op Zoom liet in maart aan Omroep Brabant weten wensballonnen helemaal beu te zijn, net als zijn collega’s. Ze vervuilen niet alleen omdat ze lang blijven liggen, ook raken vogels erin verstrikt.

Dat is de Vogelwacht met hem eens, die waarschuwde enkele dagen geleden al voor de gevaren. Bij de Oostvaardersplassen werden maar liefst 200 resten van wensballonnen gevonden na de afgelopen nieuwjaarsviering. Vogel- en Natuurwacht Flevoland maakt zich ook druk om het welzijn van de dieren en vind dat er heel wat dierenleed te voorkomen is als het gebruik van wensballons verboden wordt.

En alsof dat nog niet genoeg is…

Daar blijft het niet bij. Land-en tuinbouworganisatie LTO is ook niet blij met de wensballon. Of lees hier eens op het reddingsbotenforum. Een wensballon wordt nog wel eens aangezien voor een lichtkogel. De kustwacht denkt dat er iemand in nood is en stuurt een reddingsboot de zee op die er dan achter komt dat er niets aan de hand is.

Verzekeraars ook niet blij

In maart dit jaar liet ook het Verbond van Verzekeraars weten zich grote zorgen te maken over de wensballonnen. De jaarwisseling van 2014/2015 leverde 13 miljoen schade aan auto’s en woningen op. Het jaar daarvoor was dat stukken minder; 9 miljoen.

Mocht je na het lezen van dit artikel toch een wensballon willen oplaten, hou dan alsjeblieft rekening met de volgende voorwaarden:

  • Een wensballon mag niet worden opgelaten bij een windkracht van meer dan 2 Beaufort
  • Een wensballon mag niet worden opgelaten bij regen of zeer vochtige lucht (mist)
  • Een wensballon mag niet worden opgelaten gedurende een droge periode
  • Een wensballon mag niet worden opgelaten binnen een straal van 15 kilometer van (zweef)vliegvelden
  • Een wensballon mag niet worden opgelaten in de omgeving van hoge en risicovolle objecten
  • Een wensballon mag alleen worden opgelaten door personen ouder dan 18 jaar
  • Een wensballon mag niet worden opgelaten wanneer de ballon beschadigd is
  • Een wensballon mag alleen worden opgelaten met de door de importeur bijgeleverde wenskaart
  • De gebruiksaanwijzingen van de fabrikant/importeur dienen opgevolgd te worden
  • Alleen ballonnen, die aan de eisen van de WVA voldoen zijn toegestaan
  • De ballon dient door twee personen te worden opgelaten

Bron: Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen