Stijging van bezoekers voor Bibliotheek Veluwezoom

Foto: Renkum Nieuws

De jaarcijfers van 2016 laten opnieuw een stijging zien van het aantal jeugdleden. Bibliotheek Veluwezoom had in 2016, 5% meer jeugdleden dan in 2015.

Het aantal volwassen leden daalde. Het aantal mensen dat de bibliotheek bezoekt, neemt toe.

Landelijke tendens

Deze ontwikkelingen zijn in lijn met de landelijke trend. De stijging van het aantal jeugdleden is grotendeels te danken aan de samenwerking tussen de bibliotheek en voorschoolse instellingen (Boekstart), basisonderwijs (de Bibliotheek op school) en het voortgezet onderwijs.

Bij de Bibliotheek Veluwezoom is de toename van het aantal jeugdleden het grootst in Velp. Daar werkt de bibliotheek samen met het Titus Brandsma College. Alle leerlingen van deze vmbo-school werden in 2016 lid van de bibliotheek. Met een gecombineerde school-bibliotheekpas kunnen zij altijd terecht in de bibliotheek, die gelegen is naast hun schoolgebouw.

De daling van het aantal volwassen leden van de Bibliotheek Veluwezoom in 2016 is 5%. Net als eerdere jaren is de afname van het aantal volwassen leden in Doorwerth en Rheden, waar geen collectie voor volwassenen meer is, procentueel het hoogst.

Kwart inwoners lid van de bibliotheek

De Bibliotheek Veluwezoom had in 2016 21.067 leden. Daarmee is 26,9% van de inwoners van de gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal lid van de bibliotheek. De vestiging in Oosterbeek is daarbij koploper: maar liefst 41,6% van de inwoners van Oosterbeek is lid van de bibliotheek.

Verblijf neemt toe

De bibliotheek blijkt in toenemende mate een plek waar mensen komen om te lezen, te studeren of deel te nemen aan een activiteit. Lidmaatschap is hiervoor niet nodig.

De Bibliotheek Oosterbeek, die sinds de verbouwing in 2015 het hart vorm van het multifunctionele gebouw De Klipper, mocht in 2016 maar liefst 43% meer bezoekers ontvangen dan in het voorgaande jaar. De verruimde openingstijden en het grote aanbod van activiteiten van een uiteenlopend aantal partijen heeft daar zeker aan bijgedragen. In de Bibliotheek Oosterbeek steeg bovendien het aantal leden met 2,6% en het aantal uitleningen met 17,5%.

E-boeken nog steeds in de lift

Hoewel fysieke boeken nog steeds graag geleend worden, neemt de belangstelling voor het lenen van e-books ook in 2016 verder toe. Het aantal leden van de Bibliotheek Veluwezoom dat e-boeken leent bij de landelijke, digitale bibliotheek steeg van 1.322 in 2015 naar 1.894 in 2016. Zij leenden in 2016 13.314 titels. In 2015 waren er dat 8.907.

Het aantal beschikbare (actuele) titels dat de landelijke digitale bibliotheek sinds 2014 beschikbaar stelt, is enorm toegenomen en de zoekmogelijkheden en het gebruiksgemak van het platform zijn het laatste jaar flink verbeterd.

Lees ookExpositie in De Klipper: Kunstenaar en cursisten: Willy ten Bras

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen