112

Brandweerman Fred Lourens Koninklijk Onderscheiden

Foto: Renkum Nieuws

Donderdagavond kreeg brandweerman Fred Lourens van waarnemend burgemeester Bloemen een Koninklijke onderscheiding.

Hij werd onderscheiden als Lid in de Oranje Nassau tijdens zijn afscheidsfeestje van de vrijwillige brandweer.

Graag gezien

Fred werd er een beetje verlegen van. De brandweercommandanten van Oosterbeek, Renkum/Heelsum, Doorwerth en Wolfheze kwamen allemaal even achter de microfoon staan om te vertellen waarom Fred een graag geziene collega was. Dat was niet alleen door zijn enorme inzet voor de brandweer.

Hij was ook nooit te beroerd een niet werkende PC of mobilofoon te fixen en fungeerde ook jaren in de klankbordgroep van de brandweer. De hulp en steun die er vanuit hem kwam in de maar liefst 36 jaar dat hij zich inzette voor de vrijwillige brandweer werd altijd zeer gewaardeerd.

Ze waren supertrots op hem. Ze hadden hem allemaal voorgedragen voor een lintje maar het is natuurlijk de Koning die dan ook besluit of je die krijgt! Ze waren ook erg blij dat ondanks dat dit een afscheidsfeest was, Fred toch nog betrokken blijft bij de brandweer door de mensen in opleiding bij te staan.

Brandweerpaleis

Fred LourensHet brandweerpaleis van de gemeente Renkum, zo noemde burgemeester Bloemen de brandweerkazerne van Doorwerth. Ongelijk kunnen we hem daar niet in geven. Mooie ruimtes om bij te komen, ingericht voor brandweermensen vol met oud en nieuw brandweermateriaal.

Goed ingericht om snel uit te rukken ook. Dat bleek wel toen de Doorwerthse ploeg opgeroepen werd voor een reanimatie en binnen mum van tijd de kazerne kon verlaten.

Jeugdbrandweer

Fred Lourens is 36 jaar lid geweest van de blusploeg Renkum/Heelsum. Hij was 19 toen hij zich in 1980 aanmeldde als vrijwilliger. In 1989 werd hij hoofdbrandwacht, waarbij hij zich intensief inzette om jong talent te ontwikkelen.

Hij is medeoprichter van de jeugdbrandweer en werkte daar acht jaar als jeugdleider. Op die manier heeft Fred er mede aan bijgedragen dat er een goede doorstroming is van jonge enthousiaste mensen naar de blusploeg, en dat er een stevig fundament is neergezet voor de jeugdbrandweer.

Daarnaast heeft hij zes jaar lang nieuwe brandweerlieden begeleid bij hun stage-opdrachten en examens. Ook is hij twee jaar lid geweest van de klankbordgroep regionalisering brandweer. Daarmee heeft hij eraan bijgedragen dat de samenwerking en de veiligheid in de regio kon worden verbeterd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen