Bridge of Spies in Filmhuis Oosterbeek (trailer)

Foto: Filmposter

Op vrijdag 19 en zondag 21 februari vertoont Filmhuis Oosterbeek de spionagethriller Bridge of Spies van Steven Spielberg.

De Koude Oorlog is op z’n hoogtepunt als in New York de Russische spion Rudolf Abel wordt gearresteerd. Verzekeringsadvocaat James B. Donovan (Tom Hanks) krijgt de ondankbare taak deze staatsvijand te verdedigen en weet hem te behoeden voor de doodstraf. Dat is goed nieuws, ook voor de Amerikaanse U2-piloot Gary Powers. Steven Spielberg bouwt zijn op feiten gebaseerde filmvertelling heel klassiek op en neemt de tijd om de destijds heersende angst en paranoia te laten resoneren. Daar tegenover zet hij de door-en-door fatsoenlijke alleman Hanks, die in zijn rol vasthoudt aan grondwettelijke en vooral ook humanitaire regels. Relevant in tijden van hoogspanning.

Kort nadat Abel in de gevangenis is verdwenen, schieten de Russen het spionagevliegtuig van Gary Powers uit de lucht. Officieel willen de twee grootmachten geen zaken doen met elkaar en daarom krijgt advocaat Hanks in het geheim het verzoek om precies tijdens het optrekken van De Muur in Berlijn te bemiddelen over een spionnenruil. Een gevaarlijke balansact, die hij zonder vangnet moet zien te volbrengen.

Joel en Ethan Coen schreven het scenario van deze spannende, sfeervolle en gelaagde thriller en leverden de kleurrijke puzzelstukjes die door Steven Spielberg op meesterlijke wijze in elkaar worden gepast. Sterke acteurs als Amy Ryan, Alan Alda en Sebastian Koch dragen in kleinere rollen bij aan dat succes. Maar de meest voor de hand liggende Oscar-kandidaat in deze film is toch wel de Brit Mark Rylance. Met zijn sublieme timing en onderkoelde optreden weet hij van spion Rudolf Abel een onvergetelijk personage te maken.

Deze film is te zien in Filmhuis Oosterbeek op vrijdag 19 februari om 21.00u en zondag 21 februari om 20.00u. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen